Hoppa till huvudinnehåll

Therese Johaug möter världseliten i första officiella tävlingen sedan dopningshärvan – Aftenposten: ”Äntligen tillbaka”

Therese Johaug.
Therese Johaug är tillbaka – först i mindre viktiga tävlingar. Therese Johaug. Bild: EPA Therese Johaug

För första gången sedan hon blev avstängd 2016 deltar norska längdåkningsstjärnan Therese Johaug i en officiell tävling i dag. Den går på rullskidor men startfältet kryllar av stora namn – också finska sådana.

Det internationella skidförbundet FIS har med tävlingen Lysebotn Opp i sin kalender och det innebär att Therese Johaug i dag ska tävla i ett officiellt lopp för första gången på två år:

– Äntligen tillbaka, skriver Aftenposten i rubriken inför det drygt sju kilometer långa loppet på rullskidor.

Just det loppet vann Johaug överlägset år 2016. Resten av året blev ändå en enda mardröm, då Johaug åkte fast för dopning och fick se sin dröm om VM i Lahtis och OS i Sydkorea gå i kras.

Johaug blev avstängd i 18 månader, fram till april i år.

Allt handlar om VM i Seefeld

Den riktiga revanschen kommer Johaug att få chansen till i höst när världscupen kör i gång – och inte minst i VM i Seefeld i februari.

– När jag har varit ute i två år och sedan får komma tillbaka till laget – det är större än VM- och OS-gulden jag har från förr, sade Johaug till NRK tidigare i sommar.

Också finska toppnamn som Krista Pärmäkoski och Kaisa Mäkäräinen tar sig an Lysebotn Opp i dag. Charlotte Kalla är med likaså. Se startlistan här.

Stämningen i tävlingen kommer att präglas av den sorgliga nyheten om att norska längdåkaren Vibeke Skofterud gått bort.