Hoppa till huvudinnehåll

Turkiet hotar USA med motsanktioner i grälet om en fängslad amerikansk präst

Den frikyrkliga pastorn Andrew Brunson förflyttades till husarrest för knappt en vecka sedan i väntan på sin rättegång
Den frikyrkliga pastorn Andrew Brunson förflyttades till husarrest för knappt en vecka sedan i väntan på sin rättegång Den frikyrkliga pastorn Andrew Brunson förflyttades till husarrest för knappt en vecka sedan i väntan på sin rättegång Bild: EPA-EFE/MUSTAFA KOPRULU USA,Turkiet,Andrew Brunson

Turkiet hotar USA med motsanktioner efter att USA på onsdagen införde sanktioner mot Turkiets inrikes- och justitieministrar.

Sanktionerna införs på grund av en tvist om den amerikanska pastorn Andrew Brunsin, som fängslades efter den misslyckade militärkuppen mot president Recep Tayyip Erdoğan för två år sedan.

Turkiet anklagar den protestantiska prästen för samröre med den turkiska religiösa ledaren Fetullah Gülen, som anklagas för att ha orkestrerat kuppen.

Brunson som ledde en kyrka i Izmir, har hållits fängslad i nästan två år och han riskerar 35 års fängelse om han döms för terrorrelaterade brott.

USA beslöt att frysa inrikesminister Suleiman Soylus och justitieminister Abdulhamit Guls tillgångar i USA och ingen amerikan får göra affärer med dem, eftersom ministrarna ansågs ha spelat en central roll då Brunson fängslades.

- Vi har inte sett några som helst bevis på att pastor Brunson skulle ha gjort något fel och vi tror att han är ett offer för regeringens orättvisa behandling, säger Vita husets talesperson Sarah Sanders.

President Donald Trump har utsatts för hårt tryck från frikyrkliga organisationer i USA som hör till presidentens främsta uppbackare.

Justitieminister Abdulhamit Gül utsattes för sanktioner eftersom han anses ha spelat en central roll då Brunson greps och åtalades
Justitieminister Abdulhamit Gül utsattes för sanktioner eftersom han anses ha spelat en central roll då Brunson greps och åtalades Justitieminister Abdulhamit Gül utsattes för sanktioner eftersom han anses ha spelat en central roll då Brunson greps och åtalades Bild: EPA-EFE/Bax Lindhardt Turkiet,USA,Abdulhamit Gül

"Får följder"

Turkiets utrikesministerium svarade genast med hot om motsvarande motsanktioner.

- Det här kommer otvivelaktigt att skada konstruktiva försök att lösa problemen mellan våra länder. Det råder ingen tvekan om att denna aggressiva attityd kommer att få följder utan dröjsmål, hotade ministeriet.

Relationerna mellan Natoallierade USA och Turkiet har länge varit spända bland annat på grund av krigen i Irak och Syrien där USA stöder den kurddominerade milisstyrkan SDF.

Turkiets beslut att fängsla tre turkar som arbetade för det amerikanska konsulatet i Turkiet, har också ansträngt relationerna.

USA:s utrikesminister Mikeo Pompeo skall nästa vecka göra ett nytt försök att få Brunson fri då han träffar sin turkiska kollega Mevlut Cavusoglu.

- Turkiet känner väl till vår inställning. Pastor Brunson måste friges och återbördas hem. Det här har hållit på alltför länge, säger Pompeos talesperson Heather Nauert.

Andrew Brunson hölls i fängelse i nästan två år innan han förflyttades till husarrest i juli
Andrew Brunson hölls i fängelse i nästan två år innan han förflyttades till husarrest i juli Andrew Brunson hölls i fängelse i nästan två år innan han förflyttades till husarrest i juli Bild: EPA-EFE/MUSTAFA KOPRULU Turkiet,USA,Andrew Brunson

"Vi har inget emot religiösa minoriteter"

Brunson har nekat till alla anklagelse och han har ifrågasatt vittnesmålen mot honom.

Vicepresident Mike Pence som liksom Brunson är evangelisk kristen, har kallat gripandet av honom för religiös förföljelse.

Även finansminister Steve Mnuchin tog ställning då han sade att Trump har gjort det mycket klart att Brunson måste friges omedelbart.

Det är Mnuchins ministerium som övervakar att ekonomkiska sanktioner förvekligas

President Recep Tayyip Erdoğan har för sin del försäkrat att "Turkiet inte har minsta lilla problem med religiösa minoriteter."

Igår anklagade han däremot USA för att ha "ett evangeliskt, sionistiskt tankesätt med hotfullt språk."

Erdoğan har länge varit ytterst kritisk mot att USA vägrar att utlämna Fetullah Gülen som har levt i exil Pennsylvania sedan slutet av 1990-talet.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes