Hoppa till huvudinnehåll

Åbo firar pride med parad på lördag - "ju fler städer i Finland som ordnar pride, desto bättre"

Kati Systä och Juho Pylvänäinen.
Kati Systä och Juho Pylvänäinen. Kati Systä och Juho Pylvänäinen. Bild: Yle/Lina Frisk. Pride (film),Kati Systä

På lördag den 4 augusti är det igen dags för prideparad i Åbo då flera tusen väntas marschera för mänskliga rättigheter.

Det är bara några år sedan Åbo fick sin första stora pridefest, men arrangörerna vill att traditionen fortsätter.

- Pride är inte bara viktigt i Åbo utan i hela Finland. Om pride ordnas nära dig är det lättare att delta. Det är viktigt att frågor om sexuella minoriteter och könsminoriteter uppmärksammas överallt i Finland, säger Kati Systä, en av arrangörerna vid föreningen Åbo Pride.

Regnbågsflagga
Regnbågsflagga Bild: Yle/ Nora Engström regnbågsflaggan,regnbågsfamiljer,åbo pride,sexuella minoriteter

År 2018 ordnas Åbo Pride för att påminna om jobbet som finns kvar för att uppnå jämställdhet och för att visa på behovet av en förnyad translagstiftning.

Gick i paraden med uniform

För ett par år sedan deltog Åbobon Juho Pylvänäinen i prideparaden i Helsingfors iförd marinens officiella paraduniform. Pylvänäinen jobbar som båtsman i Pansio i Åbo.

Bilder på honom spreds i sociala medier och hans tilltag både ifrågasattes och hyllades.

Hur ser du på den uppmärksamheten i dag?

- I den offentliga diskussionen blev det fokus på fel sak. Diskussionen gick in på om man får använda marinens uniform i prideparaden eller inte. I stället kunde man ha diskuterat mer kring hur försvarsmakten bemöter sexuella minoriteter och könsminoriteter, säger Pylvänäinen.

Översergeant Juho Pylvänäinen deltog i Prideparaden i Helsingfors iklädd uniform.
Pylvänäinen i prideparaden i Helsingfors 2016. Översergeant Juho Pylvänäinen deltog i Prideparaden i Helsingfors iklädd uniform. Bild: Kira Hagström prideparader,uniformer,Finlands försvarsmakt,militärkläder,Översergeant

Efter händelsen fick Pylvänäinen utmärkelsen årets hetero och enligt honom uppstod det en del diskussion kring hbtiq-frågor inom försvarsmakten.

- Men vi har mycket att göra fortfarande. Försvarsmakten borde ordna mer utbildning i hur man möter sexuella minoriter, könsminoriteter och rasifierade människor, säger Pylvänäinen.

Unga mer toleranta

Han har ändå sett en förändring mot det bättre, speciellt bland unga officerare.

- Jag vet inte om det beror på bättre utbildning eller om det är en allmän utveckling i samhället, men yngre är mer toleranta. Dessutom står det i lagen att alla myndigheter måste främja människors lika behandling, säger Pylvänäinen.

På lördag kommer han att delta i paraden i Åbo.

- Jag har varit på pride i Gustavs och det var jättefint att det ordnades där. Jag önskar att också min gamla hemkommun Pyttis i Östnyland skulle ha en egen pridefest, säger Pylvänäinen.

Samling klockan 12

Prideparaden samlas vid Lilltorget utanför huvudbiblioteket på lördag klockan 12 och paraden går till Puolalaparken där festen fortsätter. Starten från Lilltorget sker klockan 13.

Lilltorget i Åbo.
Samling på Lilltorget klockan 12. Lilltorget i Åbo. Bild: YLE/Nina Bergman Åbo,stadsbiblioteket

Arrangörerna väntar cirka 4000-5000 deltagare.

- Alla är välkomna som vill ställa upp för mänskliga rättigheter och allas lika behandling. Man kan ta med barn, kompisar, kolleger och ta med en regnbågsflagga eller så kommer man bara själv, säger Kati Systä.

- Den här gången kommer jag i civilkläder. Men om marinen bjuds in och väljer att delta som myndighet, då blir det en annan fråga, säger Pylvänäinen.

Prideveckan avslutas på söndag med en katt-picknick, tvåspråkig regnbågsmässa i Åbo domkyrka och en träff för regnbågsfamiljer.