Hoppa till huvudinnehåll

Apples marknadsvärde över tusen miljarder dollar

Apples symbol
Apples symbol Bild: EPA/ SHAWN THEW Apple Inc.

Det amerikanska teknologiföretaget Apple har som första amerikanska företag nått och överskridit börsvärdet tusen miljarder dollar.

Under torsdagen steg Apples aktie med tre procent på New York-börsen och Apples börsvärde slutade på 1002 miljarder dollar. Som mest var börsvärdet på torsdagen 1006 miljarder dollar.

Apples aktiekurs har stigit cirka 9 procent sedan i tisdags då bolaget redovisade ett kvartalsresultat som överträffade förväntningarna. Bolaget meddelade samtidigt att man använt 20 miljarder dollar för att köpa bolagets egna aktier.

"Betydande milstolpe"

Apples vd Tim Cook sade i ett meddelande till bolagets anställda i går att börsvärdet på tusen miljarder dollar är en betydande milstolpe, men inte den viktigaste måttstocken för bolagets framgångar.

Cook säger i meddelandet som Reuters läst att de ekonomiska framgångarna är ett resultat av bolagets innovationer och det att man satsar på produkterna och kunderna samt håller fast vid bolagets värderingar.

Bakom Apples framgångar finns framför allt bolagets mobiltelefoner som omvandlade Apple från en aktör inom persondatorbranschen till en global teknologijätte med hög lönsamhet.

Apples Iphone lanserades 2007 och samtidigt slopades ordet computer (dator) från bolagets namn.

Källor: Reuters, Bloomberg