Hoppa till huvudinnehåll

"Folk som kommer från utlandet fascineras av miljön här" - Norpasfestivalen lockar både internationella besökare och artister

Otava Yo.
Otava Yo kommer bland annat uppträda under festivalen. Otava Yo. festivaler,otava yo

Ett stort, färggrant tält står uppställt intill de gamla tegelbyggnaderna i Dalsbruk centrum och hängmattorna hänger här och där vid skogsbrynet. I dag börjar den sjätte Norpasfestivalen i Dalsbruk.

- Här är nog många timmar arbete kvar, men jag hoppas att vi kan njuta lite av det hela sen ikväll, säger verksamhetsledare Ville Laitinen.

- Det har varit förberedelser hela året. Speciellt de sista veckorna blir ju så klart hektiska, men bara det dra igång så tror jag not att det blir bra, instämmer Ritva Kovalainen som jobbar som kurator för festivalen.

Norpas har sitt ursprung ur en spansk festival som hette Surpas. När den festivalen hade gjort sitt, var det något av en slump att festivalen som idé fortsatte i lite mindre skala i lilla Finland, i lilla Dalsbruk.

Ritva Kovalainen och Ville Laitinen i hängmattan.
Ritva Kovalainen och Ville Laitinen Ritva Kovalainen och Ville Laitinen i hängmattan. Bild: Yle / Amanda Vikman ville laitinen och ritva kovalainen

- Det var Matias Kauppi som bodde i Barcelona och hade varit med i Surpas som ville ge nytt liv i festivalen här. De Spanska och katalanska inslagen syns tydligt både i artistutbudet och de volontärer och besökare som hittar hit. Det finns bland annat trollkarlar från Barcelona med i år, säger Laitinen.

Performance, teater och mycket mer i vacker bruksmiljö

Programmet bjuder på performance, fotokonserter, film och teater, samt god stämning.

- Vissa program kostar med de flesta är gratis. Så vill man bara gå omkring och ta in stämningen under veckoslutet så går det riktigt bra, säger Laitinen.

Gruppen Blackskywhite uppträder på Norpas.
Gruppen Blackskywhite uppträder på Norpas. Gruppen Blackskywhite uppträder på Norpas. Bild: Blackskywhite Blackskywhite

Det han själv ser mest fram emot är det ryska avantgarde-teatergruppen Blackskywhite. De bjuder på elektronisk musik blandat med hypnotiserande dans. Gruppen har vunnit flera internationella priser.

- Jag tycker att vi har vuxit på ett bra sätt under åren, och det som vi alltid har strävat efter, att hålla en hög kvalité på uppslagen tycker jag att vi har lyckats med alla år, säger Kovalainen.

Vimplarna fladdrar och solen skiner över ett varmt Dalsbruk, skåpbilar kommer och går och människor dyker upp bakom varje hörn även om klockan inte är 9 ännu. Snart börjar det.

 Färgglada hängmattor i skuggan.
Färgglada hängmattor i skuggan. Bild: Yle / Amanda Vikman Hängmatta,festivaler,Dalsbruk