Hoppa till huvudinnehåll

Företag sade sig ha hittat ett över 100 år gammalt skepp lastat med 5 500 lådor guld – nu misstänks allt ha varit ett bedrägeri och grundaren jagas av polisen

Vraket på Dmitrii Donskoi.
Bilder som publicerades i samband med påståenden om att skeppet hittats. Vraket på Dmitrii Donskoi. Dmitrii Donskoi

Rykten och påståenden om ett ryskt skeppsvrak med massiv guldskatt ombord utanför en sydkoreansk ö florerade i världens medier för ett par veckor sen. Men nu misstänker polisen att allt var ett bedrägeri. Det är inte heller första gången legenden om det ryska fartyget Dmitrij Donskoj används i det här syftet.

För två veckor sedan påstod ett företag att de hittat vraket av ett ryskt krigsfartyg fyllt med guldtackor och guldmynt. Guldets värde beräknades ligga på 110 miljarder euro.

Också Svenska Yle rapporterade om fallet.

Påståendet väckte den sydkoreanska polisens intresse och ledde till en utredning. Utredningen av företaget och ett annat sydkoreanskt uppstartsföretag har nu resulterat i att en internationell häktningsorder för grundaren - en person vid namn Ryu - har utfärdats.

De två företagen involverade i härvan är Shinil Group som är verksamt i Singapore och ett sydkoreanskt företag med exakt samma namn: Shinil Group.

Ville få aktiernas värde att stiga

Påståendet om den upphittade guldskatten misstänks ha varit ett försök att artificiellt få Singaporebaserade Shinil Groups aktier att öka i värde och att lura investerare att köpa en kryptovaluta som sydkoreanska Shinil Group lanserat.

Kryptovalutan ska ha börjat säljas med löften om riklig avkastning om guldskatten bärgas från skeppet.

Ryu anklagades redan 2014 för bedrägeri i ett annat fall och är efterlyst på grund av det. Han flydde landet till följd av utredningen. Sydkoreanska myndigheter misstänker att han är bosatt i Vietnam.

- Han är nyckelpersonen i det misstänkta skattskeppsbedrägeriet, säger en talesperson för sydkoreanska myndigheter.

Nu ber sydkoreanska myndigheter andra länder om hjälp för att se till att Ryu returneras till Sydkorea.

Inte första gången Dmitrij Donskoi utnyttjas

Sydkoreanska Shinil Groups vd Choi Yong-seok påstår att de två företagen inte har med varandra att göra trots att deras grundare är syskon.

AFP skriver att det här inte är första gången ett påstående om det ryska krigsfartygets guldskatt har utnyttjats av ett företag. Senast skedde det år 2003.

Skeppet Dmitrij Donskoj hörde till den ryska kejserliga flottan och ska ha burit på 5 500 lådor guld. Enligt legenden berodde mängden guld på att andra skadade skepp överlämnat sitt guld till Dmitrij Donskoj.

Experter har länge sagt att det inte fanns någon orsak för Ryssland att lasta en så stor skatt på ett krigsfartyg på väg ut i strid.

Källor: AFP, Reuters

Läs mera:

Över 100 år gammalt skeppsvrak påstås ha hittats utanför sydkoreansk ö – enligt legenden ska skeppet ha varit lastat med 5 500 lådor guld när det sjönk

En sydkoreansk bärgningsgrupp har snubblat på ett ryskt skeppsvrak som sjönk år 1905. Skeppet antas vara fyllt med guldmynt och guldtackor.