Hoppa till huvudinnehåll

Friidrottsexperten inför EM i Berlin: Blir en tuff uppgift att uppnå ens den där första medaljen

Kristiina Mäkelä i Kalevaspelen i Jyväskylä.
Kristiina Mäkelä är en av Finlands få realistiska medaljhopp. Kristiina Mäkelä i Kalevaspelen i Jyväskylä. Bild: All Over Press Kristiina Mäkelä,tresteg,friidrott

Finlands officiella målsättning i friidrotts-EM i Berlin är tre till fyra medaljer. Enligt Yle Sportens expertkommentator Mikael Ylöstalo ska det klaffa för Finlands samtliga medaljaspiranter för att målsättningen ska uppnås.

– Inte har vi på förhand något så kallat säkert kort för medalj överhuvudtaget. Det blir en tuff uppgift att uppnå ens den där första medaljen skulle jag säga. Om det kommer fler medaljer är det nästan jackpot.

Så lyder Mikael Ylöstalos krassa analys inför EM i Berlin som inleds på måndag.

Under 2010-talet har Finlands saldo i friidrotts-EM oftast varit en medalj. Undantaget var EM-2014 i Zürich där saldot var två stycken tack vare Antti Ruuskanens guld och Tero Pitkämäkis brons.

Även Finlands övriga EM-medaljer under det här årtiondet har kommit i spjutkastning. I Berlin hoppas man på medaljer även i övriga grenar.

– Det är närmast trestegshopparna (Kristiina Mäkelä och Simo Lipsanen) som har varit i ganska bra form och som skulle kunna tänja på sig så mycket att de skulle kunna närma sig en medaljplats, anser Ylöstalo.

Oliver Helander kastar spjut i Karis 2018.
Oliver Helander ställs mot bland annat tuffa tyska spjutkastare i Berlin. Oliver Helander kastar spjut i Karis 2018. Bild: SUL / Anssi Mäkinen Oliver Helander

– På spjutsidan har vi ju ofta haft ett säkert kort i de rutinerade rävarna. Nu har vi en lite orutinerad talangfull kastare (Oliver Helander) som ligger bäst till – ingen omöjlighet där heller. Ruuskanen är ju också i ok form och rutinerad tävlingsmänniska.

Förutom de här fyra, finns det någon som under en bra dag har chans på medalj?

– Om vi letar efter medaljaspiranter bland dem som ligger bland de tio bästa i Europastatistiken hittar vi Aku Partanen som gick en väldigt bra 50 kilometers gångtävling i våras i Tjeckien och har gjort bra tävlingar på sommaren.

Nooralotta Neziri.
Nooralotta Neziri har löpt 100 meter häck på 12,86 i sommar. Nooralotta Neziri. Nooralotta Neziri

– Bland de tio bästa har vi också Nooralotta Neziri (100 meter häck) och Wilma Murto (stavhopp), men de ligger kanske ett litet stycke från medaljplats. De är finalidrottare definitivt, tror Ylöstalo.

Betydligt fler har chans att nå final

Finland har en trupp på 42 friidrottare i Berlin. För många är medaljkampen utom räckhåll men på EM-nivå ska det inte vara omöjligt att ta sig till final.

– Toppen är ganska hård i de flesta grenar. Sedan kanske toppbredden inte är så stor. Att ta en medalj är en tuff grej. Att komma till final är däremot lite lättare. Jag önskar att man skulle kunna få så många finalplatser som möjligt.

Ylöstalo lyfter fram två exempel på idrottare som under en bra dag har möjlighet att överraska dem som stirrar blint på statistiken.

Topi Raitanen, U23-EM 2017.
Den tidigare orienteraren Topi Raitanen satsar helhjärtat på hinderlöpning. Topi Raitanen, U23-EM 2017. Bild: Yle / Markku Rantala Topi Raitanen

– Det skulle vara intressant att se Topi Raitanen i final på 3000 meter hinder eller Sara Kuivisto till och med avancera antingen i 800 eller 1500 meters löpningen.

– De ligger långt bak i statistiken men till exempel Raitanen som är på 28:e plats stiger med 20 placeringar om han förbättrar med fem sekunder.