Hoppa till huvudinnehåll

Lokalt live: FM-tävlingar i spannkörning på Savijärvi gård

I helgen samlas Finlands bästa spannkörare på Savijärvi gård i Sibbo. Vi följde med när arrangören och den flerfaldiga FM-medaljören Ben Simonsén värmde upp sin tävlingshäst på Savijärvi gård.

FM-tävlingarna i spannkörning kör i gång på fredagen klockan 13 med dressyr. På lördag tävlar ekipagen i terrängkörning och på söndag blir det precisionskörning.

Framgångar i FM-tävlingarna kan också leda till en VM-plats.

Yle Östnylands reporter Heini Rautoma hoppade med i vagnen när Ben Simonsén från värdföreningen Husarryttarna förberedde sig och sin häst Ragyogo.

Hästekipage på gräsplan.
Ragyogo och Ben Simonsén redo för den första delen av tävlingen, nämligen dressyr. Hästekipage på gräsplan. Bild: Yle/Heini Rautoma. spannkörning,hästsport

Det var just på Savijärvi gård som spannkörningen tog fart som sportkörning i Finland för drygt trettio år sedan på initiativ av Simonséns far.

Det är nu fjärde året i rad som Husarryttarna ordnar internationella tävlingar på Savijärvi gård.

- Det här är nog den främsta platsen i Finland för körsporten.

Simonsén säger att det är svårt att livnära sig på spannkörning i Finland, men att grenen är större till exempel i Mellaneuropa. I Finland är det många som kör som hobby, men få som håller på med sportkörning - alltså tävlar i grenen.

Många järn i elden

Simonsén har många järn i elden som arrangör och tävlare. Han försöker delegera en hel del uppdrag, men har ändå haft bråda dagar.

- Jag hinner inte vara nervös, men jag ska nog vinna ändå, säger Simonsén medan han styr vagnen i stora cirklar på framkörningsbanans gräsmatta.

Det är första året han tävlar med hästen Ragyogo. Från tidigare har han flera FM-, NM- och VM-medaljer i spannkörning.

Efter uppvärmningen ska stoet tillbaka till stallet för att putsas och få manen och svansen flätad. Till dressyrdelen av tävlingen hör nämligen att ekipagen ska se stiliga ut.