Hoppa till huvudinnehåll

Vart har gässen tagit vägen? Inget fågelbajs på badstranden Plagen i Lovisa

Badstrand, fin solig dag, väldigt lite folk
Inga problem med vitkindade gäss på Plagen i Lovisa den här sommaren. Badstrand, fin solig dag, väldigt lite folk Bild: Yle/ Mira Bäck Lovisa,Plagen badstrand,lovisa plagen

Förra sommaren skrev Yle Östnyland om hur Lovisa städar i timtal efter de vitkindade gässen på Plagen i Lovisa. Den största irritationen bland människorna var bajskorvarna som gässen lämnade efter sig. I år är stranden fri från avföring.

På badstranden Plagen jobbar Liinakaisa Taimioja som strandvakt. Hon säger att hon endast har sett gäss där i början av sommaren.

- En liten flock var här i början av juni men sen försvann gässen, säger hon.

Hon tror att orsaken till att de försvann kan ha att göra med att det har varit så hett eller också att de har varit rädda för människorna.

en kvinlig badvakt på en badstrand sitter framför omklädningsrummen
Liinakaisa Taimioja jobbar som strandvakt på Plagen i Lovisa. en kvinlig badvakt på en badstrand sitter framför omklädningsrummen Bild: Jeanette Broman / Yle Plagen badstrand,badvakter,Lovisa

För strandvakterna var gässen ett riktigt besvär i fjol. De fick komma för att städa upp stranden tidigt varje morgon. Taimioja är glad att läget inte är så i år.

- Jag jobbade inte som strandvakt här i fjol men jag har hört att det var rikligt av dem då, säger hon.

Även Ilkka Niemi minns förra sommaren bra. Han brukade ofta vara i lekparken med sina söner.

- Inte nog med att de lämnade efter sig en massa bajs så var de väldigt aggressiva. Stranden är för oss människor, inte för fåglarna, säger Ilkka Niemi.

två pojkar med sin pappa leker på en badstrand i Lovisa
två pojkar med sin pappa leker på en badstrand i Lovisa Bild: Jeanette Broman / Yle Plagen badstrand,Lovisa

Enligt Magnus Östman, chefredaktör för Finlands natur, påverkas fåglar inte direkt av värme. Sol och torka kan leda till mindre betesmarker för dem.

I en rapport som Östman nyligen fått framkommer det att mängden vitkindade gäss har minskat de senaste fyra åren.

- Varför gässen minskar är svårt att säga men det kan vara naturens bärkraft som kommer emot. Gässen har förökat sig och stammen har vuxit till sig till den nivå som naturen klarar av, säger Östman.

Läs också