Hoppa till huvudinnehåll

Byggfirmorna kämpar - "Hettan för med sig betydande utmaningar"

En hus inplastat för fasadrenovering.
Temperturerna för arbetarna under plasten kan bli skyhöga. En hus inplastat för fasadrenovering. Bild: YLE/ Carmela Johansson Fasadrenovering,Fasadtegel,inplastad

Då semesterfirarna kanske svettas hemma i kokheta lägenheter, är det få som överväger att inleda omfattande bygg- eller renoveringsprojekt.

Men många bygg- och renoveringsföretag har däremot varit tvungna kämpa med sina projekt i hettan.

- Visst hämtar hettan med sig sina utmaningar, erkänner Jani Väkeväinen, företagare i byggbranschen i Åbo.

Skjutit upp en del arbeten

Förutom att arbetarna varit tvungna att ta fler pauser för att vila och återhämta sig så har man också där det är möjligt gjort kortare dagar.

- Speciellt takarbeten är tuffa i värmen. Man måste se till att dricka tillräckligt för att inte farosituationer ska uppstå, berättar Väkeväinen.

Dessutom har vissa arbetsskeden skjutits upp på grund av hettan.

- Då det är mellan 40 och 50 grader under presenningarna vid fasadrenoveringarna, så då hjälps det inte, då måste man avbryta jobbet.

- Torktiderna är ju också längre i det fuktiga vädret. Visst har det hänt att vi fått kasta in handduken med en del arbetsmoment och helt enkelt vänta tills vädret är bättre, tillägger Väkeväinen.

Måste lyssna på de anställda

I viss mån har man kunnat underlätta arbetsbördan genom att tidigarelägga arbetspass på en del byggarbetsplatser, innan det blivit alltför hett. Men det finns också de som tvingats anställa fler arbetare.

Vi hade budgeterat för två anställda, men har varit tvungna att ta in fem anställda för att få jobbet gjort.

- Hettan har haft en betydande inverkan på jobbet vid våra stambytesobjekt. Där kan temperaturerna bli mycket höga. Vi måste helt enkelt lyssna på arbetarna då de behöver paus, säger byggföretagare Risto Kemppe.

TVå byggarbetare på arbetsplats i kasberget, där det gör ett stambyte på två veckor.
Stambyte. Arkivbild. TVå byggarbetare på arbetsplats i kasberget, där det gör ett stambyte på två veckor. Bild: Yle/Patrik Skön rörrenovering,stambyte

För att få jobbet gjort inom tidtabell har man också därför varit tvungen att anställa mer arbetskraft.

- Vi hade budgeterat för två anställda, men har varit tvungna att ta in fem anställda för att få jobbet gjort, förklarar Kemppe.

Kunderna förstående

Då byggprojekt fördröjts har förståelsen bland kunderna varierat, men byggföretagen har i god anda försökt informera kunderna så gott det gått.

De flesta förstår att vi inte kan jobba för fullt. Jag menar, många invånare i husen vi jobbar på kan ju inte ens vara hemma.

- De flesta förstår att vi inte kan jobba för fullt. Jag menar, många invånare i husen vi jobbar på kan ju inte ens vara hemma, påpekar byggföretagare Janne Tuomi.

- Och i den mån det går kommer vi så klart att försöka jobba in så gott det går då vädret svalnar igen, fortsätter Tuomi.

Läs också