Hoppa till huvudinnehåll

Den ryska hösten handlar om allt från pensioner till miljöproblem

Hälsningar från korren
Hälsningar från korren Bild: Henrik Leppälä hälsningar från korren

Semestern i Finland är förbi och de långsamma sommarmorgnarna byts ut mot fart och nyhetsflimmer i Sankt Petersburg. Det finns redan flera frågor att återvända till på nyhetsagendan. Samtidigt återvänder jag med lite spänning i magen, jag byter nämligen bostad och det är alltid en speciell känsla att flytta in på ett nytt ställe.

Det tar vanligtvis ett par veckor att installera sig och få hushållet att fungera så som man vill. Nu ska jag vänja mig vid att använda gasspis, en sådan har jag inte haft tidigare. Det roligaste med att flytta är att lära sig var man kan handla mat, vilka kaféer som är mest sympatiska och vilka promenadvägar som är trevligast.

På väg tillbaka tänker jag på vad sensommaren och hösten i Ryssland kan tänkas bjuda på i nyhetsväg.

Ryssarna verkar inte acceptera att pensionsåldern stegvis ska höjas

En sak är helt klar, diskussionen om den förhöjning av pensionsåldern som regeringen annonserade i juni kommer att gå het. Ryssarna verkar inte acceptera att pensionsåldern stegvis ska höjas från nuvarande 55 till 63 för kvinnor och från 60 till 65 för män. Redan under sommaren har folk gått ut i demonstrationer och protesterat.

Augusti kommer kanske med stiltje på protestfronten eftersom det är ryssarnas semestermånad, men mot hösten är jag säker på att debatten rasar vidare. Det ska bli intressant att se vilka krafter som sätts i rörelse och hur det slutliga beslutet om pensionsåldern kommer att se ut. Pensionerna är en enorm utgift i statsbudgeten och på något sätt kommer staten att reglera den utgiftsposten.

Den myndighet som har som uppgift att övervaka miljöfrågor har inte ens tillförlitliga uppgifter om hur mycket sopor det finns på tipparna

Ett annat tema som jag gärna skulle återvända till är den erbarmligt dåliga avfallshanteringen i landet. Under vårvintern och våren protesterade människor på många orter mot stinkande avfallsberg och utsläpp från soptippar. Nu undrar jag om folk har gett upp eller om det uppstår en stark folkrörelse kring soporna.

Samtidigt läser jag på webbtidningen RBKatt den myndighet som har som uppgift att övervaka miljöfrågor inte ens har tillförlitliga uppgifter om hur mycket sopor det finns på tipparna.

I sig överraskar det mig inte, rysk statistikinsamling har aldrig imponerat med sin exakthet. Men då det också framgår att myndigheterna inte har rätt att få ut alla uppgifter av små och medelstora företag kan jag känna att blodtrycket stiger en aning. Detta vill jag studera närmare och just den lusten är det bästa som finns då man ska lämna semesteridentiteten bakom sig.

Efter det beramade mötet mellan presidenterna Trump och Putin i Helsingfors ska det bli intressant att höra vad ett möte mellan Niinistö och Putin ger

Redan i augusti kommer president Sauli Niinistö att besöka Ryssland och träffa kollegan Vladimir Putin. Också det mötet ser jag fram emot att få bevaka.

Efter det beramade mötet mellan presidenterna Trump och Putin i Helsingfors ska det bli intressant att höra vad ett möte mellan Niinistö och Putin ger. Inte minst är det intressant eftersom den ryske försvarsministern Sergej Sjojgu nyligen gick ut med fett falska uppgifter om Finlands samarbete med Nato och om hur Ryssland kan tänkas reagera på det.

Ett uttalande så fyllt av fel att den finska försvarsministeriet gick ut med en artikel där man rättade hans fel.

Det är alltså en hel del man som utrikesbaserad reporter vet om vad som kommer att ge arbete under den kommande hösten. Samtidigt är det skönt och tryggt att veta att sensommaren och hösten helt säkert också kommer att bjuda på överraskningar. Min milda, men dessvärre kanske falska, förhoppning är att överraskningarna inte ska vara tragiska utan trevliga.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes