Hoppa till huvudinnehåll

Det är inte vinterdepressionen man borde oroa sig för – ju varmare det är desto mer ökar självmorden

Person sitter ensam på brygga i solnedgången.
Kristian Wahlbeck berättar att värmen förändrar vårt beteende. Person sitter ensam på brygga i solnedgången. sexuella trakasserier,ensamhet

Värmeböljan är varken bra för oss på ett fysiskt eller psykiskt plan. Flera undersökningar från flera länder visar att självmorden ökar när temperaturen stiger.

Kristian Wahlbeck är utvecklingschef på Föreningen för mental hälsa i Finland och oroar sig över hur den globala uppvärmningen i framtiden kommer att påverka människors mentala hälsa.

- Hetta är inte alls bra för oss, varken fysiskt eller psykiskt. Ju varmare det är desto mer negativa känslor har vi. Vi blir mer irriterade och aggressiva när temperaturen stiger över 20 grader, säger Wahlbeck.

Han berättar att det finns ett klart och konsistent samband mellan förhöjd värme och självmord.

- För varje plusgrad som temperaturen stiger över 20 stiger självmordsdödligheten med 1-3 procent.

Sol och moln.
Värme förknippas ofta med positiva saker som solen, semester och att njuta. Sol och moln. Bild: Mostphotos/Anna Widhe sol,moln,sommar

Samma mönster i flera länder

Wahlbeck säger att det har gjorts undersökningar i flera länder och att de följer alla samma mönster: ju varmare det är desto mer självmord förekommer.

- Förklaringen är att värmen förändrar vårt beteende. Vi dricker till exempel mer alkohol om det är varmt, vi är mer impulsiva, irriterade, aggressiva.

Han påminner om att det är viktigt att hålla sig kall, dricka tillräckligt med vatten och hålla sig i skuggan.

På flera håll i Europa spräcks värmerekord den här sommaren när värmeböljorna drar fram. Det är inte bara markbränder som kommer att orsakas av globala uppvärmningen.

Människors mentala hälsa kommer att bli lidande och Wahlbeck är orolig för hur klimatförändringen kommer att påverka oss i framtiden.

Piller.
Piller. mental hälsa

Människor som äter psykmediciner speciellt utsatta

Det knepiga är hur människor ska se till att ta hand om sig själva i värmeböljan. Wahlbeck anser att det här borde lyftas upp i offentligheten och tycker det är problematiskt att värme är något som idealiseras.

- Det är kopplat till en viss idealisering av det varma vädret. Det är viktigt att njuta, vara ute och sitta i solen. Egentligen är det här inte alls hälsosamt för oss och vi borde tala mer om det här, säger Wahlbeck.

Han påpekar att det i synnerhet är viktigt för människor som äter psykmediciner att hålla koll på sin hälsa i värmen.

- De påverkar kroppens temperaturreglering och därför är det speciellt viktigt att man håller sig i skuggan och dricker tillräckligt med vatten, säger han.

Personer som äter psykmediciner kan i förhöjda temperaturer lätt drabbas av illamående, huvudvärk och känna sig trötta.

kristian wahlbeck
Kristian Wahlbäck ser det som problematiskt att värme idealiseras. kristian wahlbeck Bild: Yle/Kjell Lindroos Kristian Wahlbeck,föreningen för mental hälsa i finland

"Vi måste stoppa den globala uppvärmningen"

I Sverige visar undersökningar att människor oftare söker sig till psykakuten när värmen växlar eller när det är hett.

Enligt Wahlbeck finns det inte data på det här i Finland, men han uppger att det inte skulle överraska honom om det stämmer här också - så är det i USA och Kanada också.

- Man borde definitivt söka hjälp om man får självdestruktiva tankar, upplever att livet inte är värt att leva eller känner att man inte längre orkar.

Även våldsbrotten ökar i hettan, delvis på grund av alkoholen, berättar Wahlbeck.

Han hoppas att samhället kommer att vidta åtgärder för att stoppa den globala uppvärmningen.

- Vi måste vidta åtgärder som får ekosystemet i balans. Vi måste stoppa den globala uppvärmningen. Det här leder bara till sociala problem och hälsoproblem om det här fortsätter.

Läs också