Hoppa till huvudinnehåll

FN: Nordkorea allt skickligare på att kringgå sanktioner - kärnvapenprogrammet fortfarande aktivt

Nordkorea provsköt i Juli den nya långdistansmissilen Hwasong-14 som kan nå stora delar av västra USA
Nordkorea provsköt i Juli den nya långdistansmissilen Hwasong-14 som kan nå stora delar av västra USA Bild: EPA/KCNA Nordkorea,kim jong un

I sex månader har experter studerat hur FN:s sanktioner biter på Nordkorea och nu har en rapport överlämnats till FN:s säkerhetsråd.

- Nordkorea har inte slutat med sitt kärnvapenprogram och fortsätter trotsa säkerhetsrådet, skriver experterna i rapporten.

I den 149 sidor långa rapporten beskriver experterna hur Nordkorea kringgår sanktioner genom att på olaga vägar lasta oljeprodukter på nordkoreanska skepp medan de är ute till havs.

Experterna hävdar att Nordkoreas sätt att obemärkt importera oljeprodukter ökat i skala och blivit allt mer sofistikerade.

Sedan 2006 har FN:s säkerhetsråd drämt till Nordkorea med sanktioner i ett försök att strypa finansieringen av Pyongyangs kärnvapen- och missilprogram.

Sanktionerna omfattar Nordkoreas export av skaldjur, fisk, järn, textilprodukter och kol och importen av oljeprodukter.

Donald Trump och Kim Jong-un promenerar längs med en stig.
Vaga löften under toppmötet i Singapore. Donald Trump och Kim Jong-un promenerar längs med en stig. Bild: KEVIN LIM / THE STRAITS TIMES Donald Trump,Kim Jong-un,Singapore,promenad

Vapen till houthirebeller

Landet har inte velat kommentera innehållet i rapporten.

Rapporten beskriver även ett militärt samarbete mellan Nordkorea och Syrien. Nordkorea försöker även sälja vapen och ballistiska missiler till houthirebellerna i Jemen.

På textilfronten har Pyongyang trotsat exportförbud och har mellan oktober 2017 och mars 2018 sålt varor med ett värde på över 86 miljoner euro till länder som Kina, Ghana, Indien, Sri Lanka, Thailand, Turkiet och Uruguay.

Efter toppmötet mellan USA:s president Donald Trump och Nordkoreas ledare Kim Jong-un i Singapore har Ryssland och Kina yrkat på att säkerhetsrådet bör förmildra sanktionerna mot landet.

Under toppmötet i Singapore lovade Nordkorea i vaga ordalag att upphöra med sitt kärnvapenprogram.

USA och andra FN-länder har i sin tur krävt att de stränga sanktionerna uppehålls.

USA:s utrikesminister Mike Pompeo är i Singapore på en utrikeskonferens för flera länders utrikesministrar.
USA:s utrikesminister Mike Pompeo är positivt inställd till att kärnvapennedrustningen genomförs. USA:s utrikesminister Mike Pompeo är i Singapore på en utrikeskonferens för flera länders utrikesministrar. Mike Pompeo

Pompeo: Vi kommer att lyckas

USA:s utrikesminister Mike Pompeo kommenterade rapporten på lördagen under en presskonferens i Singapore.

Pompeo betonar vikten av att uppehålla diplomatiska förbindelser till Nordkorea samtidigt som det ekonomiska trycket på landet fortsätter.

Det här ska fortsätta tills Nordkorea uppnår den slutgiltiga kärnvapennedrustning som landet har bundit sig till, säger Pompeo.

- Vi vill lyckas, Kim vill lyckas. Jag är positivt inställd till att vi kommer att lyckas.

Trots små framsteg sedan toppmötet i Singapore uppger bland annat amerikanska spionkällor att Nordkorea fortsätter tillverka missiler, på basis av analyserade satellitbilder.

Satellitbilderna tyder på att missilerna utvecklas i en stor anläggning i Sanumdong i utkanterna av Pyongyang.

Nordkorea har visserligen nedmonterat en del missil- och kärnvapenanläggningar och stoppat sina missil- och kärnvapenprov, men utvecklingen av missiler tycks ändå fortsätta.

Källor: Reuters, AFP

Läs mera:

Nordkorea utvecklar nya långdistansmissiler - "Trump har det bakvänt"

Nordkorea ser ut att utveckla nya långdistansmissiler, trots att det har lovat att upphöra med missiltest. Det uppger amerikanska underrättelsekällor och oberoende experter efter analyser av nya satellitbilder.

 • Fiskets natt, Kållby

  Forellfiske, sumodräkter och brinnande bilar vid åstranden.

  Varje år sedan 2001 fylls Esse å med forell och åstranden av bybor. Fiskets natt är en dold pärla bland Österbottens otaliga sommarevenemang.

 • Finlands längsta vägg, Brahestad

  En överraskande lång vägg förbluffar i Brahestad.

  I Brahestads trähusområde döljer sig en oväntad sevärdhet. Är det här Finlands längsta vägg?

 • Art Bank, Pargas

  Nordens enda offentliga Salvador Dalí-utställning.

  Surrealism i skärgården. I nordens enda offentliga Salvador Dalí-utställning kan du bekanta dig med en av 1900-talets mest kända surrealistiska konstnärers verk och träffa hans finlandssvenska reinkarnation.

 • Peuran polku – Renstigen

  En sydlig vildmark där du får vandra i lugn och ro.

  Du behöver inte flyga till Lappland för att uppelva vildmarkens lugn och ro. Den sydliga Peuran polku, eller Renstigen på svenska, erbjuder rusningsfri vandring med låg tröskel.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes