Hoppa till huvudinnehåll

Husvagn istället för sommarstuga: "Vill man ha havsutsikt kan man parkera så man får det"

Maria Sundstedt vid sin husvagn.
Maria Sundstedt vid sin husvagn. Maria Sundstedt vid sin husvagn. Bild: Yle/Anna Kurtén Husvagn

För Maria Sundstedt och hennes familj var det inte aktuellt med en sommarstuga i skärgården, istället blev det en flyttbar stuga i form av en husvagn. Så fort jag stiger in i husvagnen känns det som att jag är på villan, berättar Sundstedt.

I Österbotten är det väldigt vanligt att man på ett eller annat sätt har tillgång till en sommarstuga i skärgården.

Men det finns också de som prioriterar annat än skärgårdslivet och kanske väljer att satsa på till exempel en husvagn.

Maria Sundstedt och hennes familj kände en dag för några år sedan att de skulle vilja ha något eget på somrarna.

Eftersom det inte fanns kvar någon sommarstuga i släkten och de saknade både tomt och pengar började de kolla nätannonser efter husvagnar.

husvagn
husvagn Bild: Privat Husvagn

- Man får något eget, en egen liten stuga, för en väldigt liten peng. Du behöver inte ha en tomt, du kan dra den dit du vill, säger Sundstedt om varför de började söka efter husvagnar.

Sundstedt säger att de tidigare inte tänkt, eller ens drömt om att bli husvagnsägare, men att de såg många fördelar med en flyttbar "sommarstuga".

- Vi rör på oss ganska mycket på somrarna ändå, besöker våra föräldrar och vänner och åker på läger. Så vi kände att det där med husvagn skulle vara grejen - att man får ta med sig sin stuga dit man åker.

Husvagn från 90-talet: "Jag är riktigt kär i den"

De hittade en finsk Matkaaja husvagn från 90-talet, och Sundstedt säger att hon blev kär.

- Vi har inte gjort något åt den, men den var väldigt välhållen när vi köpte den begagnad. Fräsch, ganska liten och finskbyggd, så mycket trägrejer och faner. Den är perfekt, jag är riktigt kär i den.

Maria Sundstedt vid sin husvagn.
Maria Sundstedt vid sin husvagn. Bild: Yle/Anna Kurtén Husvagn

Familjen består av fem personer och Sundstedt säger att husvagnens viktigaste funktion är att alla ryms att sova i den, även om det inte alltid är bekvämt.

- Det är jätteviktigt att vi alla kan sova i den. Jag tänkte säga att det är bekvämt, men det är kanske lite att överdriva. Jag är nöjd att sova på soffkuddarna och vi har försökt lösa det med lite bäddmadrasser, men min man är inte alltid lika övertygad om att det var en god natt, säger Sundstedt och skrattar.

Skärgården lockar men husvagnens frihet väger tungt

Även om Sundstedt trivs i sin husvagn, har en stuga i skärgården också börjat locka.

- Det senaste året har det nog börjat locka att få ha ett ställe dit vi skulle kunna bjuda vänner. För inte kan vi bjuda någon att bo i vår husvagn direkt, de kan få bo i tält utanför, skrattar Sundstedt. Och visst är det något med havet som lockar och suger för oss båda.

Picknick utanför husvagnen på Kalajoki camping.
Picknick på Kalajoki camping. Picknick utanför husvagnen på Kalajoki camping. Bild: Privat Husvagn

Men när Sundstedt börjar tänka på att börja bygga eller köpa en stuga inser hon att de har det rätt så bra med husvagnen.

Hon säger att den är ett bra substitut och berättar att hon till och med brukar sova i den när den står hemma på gården.

- Speciellt jag trivs jättebra i husvagnen. Så fort jag stiger in i den känns det som att jag är på villan. Den är så liten, man kan inte ha en massa grejer där, det finns inga måsten, ingen gräsmatta, inga rabatter, och ingen frys att frosta av.

Vad är fördelen med en husvagn jämfört med en sommarstuga?

- Det är absolut friheten. Om man vill ha havsutsikt kan man parkera så man får det.

- Och har man en stuga och gård måste man sköta om den, kanske klippa gräset och någonting och det gör vi ju redan här hemma.

husvagnssemester i Kalajoki.
Solnedgång i Kalajoki. husvagnssemester i Kalajoki. Bild: Privat Husvagn

Reser för att vara med familjen

Husvagns- och husbilslivet är för vissa en helt egen livsstil, men Sundstedt säger att de inte dragits in i den kulturen.

- Vi har inte alls hakat på karavanlivet. När vi kommer till någon camping söker vi efter ett mysigt undangömt litet ställe, en vrå där vi får vara. Inte är vi osociala, men det är inte det vi är ute efter. Vi vill fara dit och vara med familjen - vi har ändå tre barn så vi har fullt upp, säger Sundstedt.

När Sundstedts reser med husvagnen blir det ofta spontana resor, men den här sommaren hade de inplanerat ett längre besök till campingen i Kalajoki. En mycket lyckad resa, säger Sundstedt.

husvagnssemester i Kalajoki.
Sommarens husvagnssemester i Kalajoki. husvagnssemester i Kalajoki. Bild: Privat husvagnar

- Det var jätteblåsigt, blåste nordan, men solen sken och humöret var på topp. Det var inte så jättemycket människor där och det blev en helt fantastisk helg för oss.

Skäriliv - två frågor

Vilket är ditt bästa skäriminne (husvagnsminne)?

- Det skulle kunna vara en sommar, minns inte vilken, när vi var parkerade på barnens farmor och farfars gård. Det åskade. Jag låg i sängen - vi har ganska stora fönster där bak - och låg och såg på det där. Det är ett väldigt kärt minne.

- Men jag måste också säga ett så färskt minne som resan till Kalajoki. Det var någonting då. Vi trivdes jättebra som familj, allt funkade smidigt och det var vackert där.

Vad betyder skärinostalgi (husvagnsnostalgi) för dig?

- Det är hur mycket jag längtar efter husvagnen när den inte är här. När jag vet att den står på förvaring över vintern och tänker: "Nu blir det vår, när ska vi fara och hämta den". Det är en känsla när man kommer in i husvagnen, då känner jag mig ledig. Och det känns som att alla möjligheter finns.

Artikeln är en del av Yle Österbottens sommarserie Skäriliv. Det blir åtta avsnitt med olika perspektiv på stugliv som sänds live på onsdagar klockan 9.30-10 fram till 15 augusti.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten