Hoppa till huvudinnehåll

Jallow övertygade stort och krossade det finländska rekordet i EM: ”Visste att jag kunde simma snabbt”

Mimosa Jallow
Mimosa Jallow. Mimosa Jallow Bild: Lehtikuva simning,Mimosa Jallow

Mimosa Jallow är i kanonform i EM. Hon förbättrade sitt personliga och tillika det finländska rekordet med nästan fyra tiondelar i försöksheatet på 50 meter ryggsim. På 100 meter bröstsim gick också Ida Hulkko till semifinal.

Mimosa Jallow kom till EM i Glasgow som ett medaljhopp då hon inför mästerskapet är statistikfemma på 50 meter ryggsim. Efter försöksheatet i dag blev de förhoppningarna ännu större.

Jallow hade den tredje bästa tiden av alla på förmiddagen och krossade sitt eget finländska rekord med 39 hundradelar. Jallow slutade tvåa i sitt försöksheat efter Georgia Davies som satte nytt europeiskt rekord.

– Jag fick visa att jag är i form. Jag visste att jag kunde simma snabbt. Det var en rejäl förbättring av rekordet, säger Jallow till Yle.

Semifinalen simmas i kväll klockan 19.49.

Hulkko till semifinal, Laukkanen missade

I kvällens semifinaler kommer också Ida Hulkko att tävla. Hulkko simmade 100 meter bröstsim på 1.08,48 och det räckte till en 14:e plats då de 16 bästa gick vidare.

– Jag hade förväntat mig en lite bättre tid men det får jag försöka med i kväll i stället. På förhand trodde jag inte att jag skulle simma semifinal på den här distansen. Det känns fantastiskt, säger Hulkko till Yle.

Däremot blev det ingen semifinalplats för Jenna Laukkanen på samma distans. Laukkanen som vann EM-guld på kortbana 2015 låg tvåa vid vändningen men tappade mycket på den andra bassänglängden och gick i mål på 1.08,56 vilket var tre hundradelar från en plats bland de 16 bästa.

Jenna Laukkanen simmar
Jenna Laukkanen. Jenna Laukkanen simmar Bild: Lehtikuva simning,Jenna Laukkanen

Herrala missade målsättningen

På herrarnas 100 meter frisim blev det inga finländska semifinalplatser. Teemu Vuorela (51,04), Anton Herrala (50,75) och Ari-Pekka Liukkonen (51,95) var långt från en plats bland de 16 bästa och kvällens semifinaler.

Herrala som var bäst av finländarna skulle ha behövt simma över en sekund snabbare för att gå vidare.

– Jag var kanske lite för ivrig i mitt första seniormästerskap. Jag drömde om att simma under 50 sekunder men det gick inte den här gången, säger Herrala.

Samtliga resultat från dagens försöksheat hittar du här.