Hoppa till huvudinnehåll

Om mad men och otrohet i överklassen - vad får en terapeut egentligen skriva?

Maria Sundblom-Lindberg i samtal i soffan.
Maria Sundblom-Lindberg i samtal i soffan. Bild: Parad Media maria sundblom lindberg,familjer (grupper)

Det är kolumnistens roll att lyfta fram brännande ämnen och inte slösa med spaltmetrarna. Så säger Maria Sundblom-Lindberg om kolumnen "Mad Men", en kolumn som berättar om de välbärgade männens otrohetsaffärer söder om bulevarden. Och reaktionerna lät inte vänta på sig.

Psykoterapeuten, prästen och publicisten Maria Sundblom-Lindberg skriver i kolumnen "Mad Men", som publicerades i Hufvudstadsbladet härom veckan, om en otrohet hon ofta får höra om. En otrohet som utspelar sig i socialklass ett, om strippor, prostituerade och tinderträffar och om "män som inte kan motstå impulsen att bli kickade, tända och beundrade".

Kolumnen har blivit flitigt läst och delad, hyllad men också kritiserad. Får en psykoterapeut faktiskt skriva så här? Där går åsikterna i sär i kommentarsfältet. Maria Sundblom-Lindberg säger att det är kolumnistens roll att skriva om brännpunkter.

- Jag skriver om saker som berör och saker som jag inte förstår. Jag är inte ensam om mina iakttagelser utan har också pratat om det här med mina kollegor och i min arbetshandledning. Det är ju ingen ny grej, och jag är ju faktiskt inte den första som skriver om det, säger Sundblom-Lindberg.

En strukturell otrohet

Sundblom-Lindberg säger att det säkert finns tio olika typer av otrohet, allt från oplanerade snedsprång som händer på fyllan till att man går in i en ny relation utan att man riktigt avslutat den föregående. Men att den otrohet hon beskriver i kolumnen handlar om ett strukturellt mönster, en otrohet som är satt i system och att ämnet också är aktuellt med tanke på me too-kampanjen.

- Det här är en strukturell otrohet som alltid funnits, så länge människan funnits. I det gamla bondesamhället var storbonden med pigorna. Människor med bättre förutsättningar har utnyttjat dem som har sämre förutsättningar och inte kunnat göra sina röster hörda.

Sundblom-Lindberg skriver om män som kan sin börskurs men inte reflekterat över sig själva eller sina "föråldrade Mad Men-värderingar". Och om kvinnor som hårt håller i familjen och hellre avbokar självrespekten än kräftskivan.

- Jag beskriver det som jag sett under många år, en otrohet som ingen ifrågasätter. Man talar inte heller om den i killgruppen, men alla har en liten hake på varandra.

Närbild på fötter tillhörande man och kvinna som ligger i säng
Närbild på fötter tillhörande man och kvinna som ligger i säng Bild: Yupa Watchanakit otrohet,relationer,parförhållande,samliv

Ingen tar ansvar

Sundblom-Lindberg säger att uttrycket "söder om bulevarden" har väckt reaktioner bland läsare. Läsare har fokuserat på det geografiska, men söder om bulevarden är främst en metafor.

- Den platsen finns i varje liten by. Men ingen har reagerat på att alla skyller ifrån sig. Alla andra på mitt område eller i mitt lag gör samma sak. Men ingen tar sitt ansvar och säger att det inte är okej.

Sundblom-Lindberg säger att självreflektionen ligger på en 3-årings nivå. Vuxna, kompetenta, smarta män visar plötsligt en stor lucka i reflektionen och empatin.

- Det är inte okej att luras och framför allt inte att lura sin familj.

Försöker knäcka koden

Sundblom-Lindberg säger att hon inte lämnar ut sina klienter i kolumnen. Den består att observationer hon gjort under många år och replikerna är enstaka utplockade repliker från många olika personer.

- Det går inte att identifiera vem det är och allt skrivande, alla självhjälpsböcker och all akademisk forskning bygger på case från verkligheten. Sen försöker man identifiera mönster för att hitta åtgärder för att minska de problem som uppstår. Så jobbar också terapeuter, vi försöker knäcka koden.

Sundblom-Lindberg säger att om man inte exemplifierar så kan man inte beröra någon eller känna igen sig. Men är det skillnad på hur vi pratar om olika socialgrupper? Är vi ovana att prata om socialgrupp ett i de här termerna?

- Alla andra grupper och fenomen talar vi om, ätstörningar, depressioner och ekonomiska problem skrivs det om, det ältas i media och forskas om och vi kan alla känna igenom oss mer eller mindre. Men i det här fallet handlar det om vad som finns bakom fasaderna, det man inte talar om.

Saknar språk för känslor

Maria Sundblom-Lindberg säger att om hon skriver om socialgrupp ett igen så skulle hon skriva om en avsaknad av språk kring emotionella saker. Det talas inte överhuvudtaget om problem som alkoholism och psykisk ohälsa. Sundblom-Lindberg säger att när man inte talar om ett problem så förvärras det inte bara för den enskilda individen utan också för familjen och det går dessutom i arv i generationer.

- Det här ser jag tydligt i mitt arbete. Man kan tänka som så att nu pratar jag om den här gruppen för att de inte pratar om det själva eftersom yta är viktigt och man inte ska visa sårbarhet.

Sundblom-Lindberg säger att en kvinna uttryckte det som att hennes far driver sin familj på samma sätt som han driver sitt affärsbolag. Då blir sårbarhet en svaghet och ett hot.

Men konsekvenserna är annorlunda. De kan vara horribla för ett känsligt barn som aldrig får ord för det de tänker eller känner eller blir tröstat eller bekräftat. Det här är vedertagen fakta.

Men kvinnan som avbokar självkänslan istället för kräftskivan, utmålas inte hon som ett passivt offer?

- Jag tycker faktiskt att båda är offer. Männen fråntar sig en äkthet, ärlighet och ett djup. Om man ständigt går och läcker i andra relationer eller bär på en hemlighet så urholkas man som människa. De får inte riktigt kontakt med sig själva, sina barn eller i sina parförhållanden.

- Men jag brinner för de här kvinnorna. De har skrivit under ett helt annat äktenskapskontrakt där trohet ingår.

Sundblom-Lindberg säger att det finns en hederskodex att inte tala om eller erkänna en otrohet. Därför går kvinnorna omkring och tror att det är deras fel, att de inte är tillräckligt snygga, attraktiva eller smala och att det är därför partnern inte är attraherad.

Man och kvinna sitter på säng, kvinnan vänder sig bort från mannen
Man och kvinna sitter på säng, kvinnan vänder sig bort från mannen Bild: Aleksandr Davydov otrohet,relation,skilsmässa

Den uppkäftiga byts ut

Det är också ganska vanligt att den som är otrogen slutar ligga med sin partner för att hantera det moraliska dilemmat. Då ligger man ju inte med två personer. Om det här pågår under lång tid så blir den ena parten i äktenskapet utan intimitet och närhet.

- Den ena förser sig utanför förhållandet och den andra blir utan och grubblar över om det är mycket på jobbet, ifall den andra är deprimerad eller om jag är så otroligt ful att du inte vill ta i mig. Det är en pusselbit som saknas och det får hemska konsekvenser. Det leder till orättvisa självanklagelser, vilket i sin tur leder till depressioner och missbruk.

Sundblom-Lindberg säger att patriarkatet är starkt inom överklassen och mannen inte kritiseras eller ifrågasätts. Ofta är han den som har den ekonomiska makten och då är kvinnan inte så uppkäftig. Då byts man ut.

Men bottnar det stora intresset för kolumnen egentligen i vårt kittlande intresse för skvaller, gärna om den välbärgade överklassen?

- Det finns säkert ett intresse av att skvallra, men det är oväsentligt i det här fallet. Det finns inget att ta fasta på när det gäller vem det handlar om.

Men det finns säkert ett intresset för att se vad som finns bakom fasaden säger Sundblom-Lindberg. Att visa på vad som finns bakom kulisserna bygger ofta både litteratur och filmer på.

- Vad finns bakom när fasaden krackelerar? Den nyfikenheten finns hos oss alla och det är kanske just det som är det intressanta. Jag är också jätteintresserad av vad som finns under den polerade ytan.

Sundblom-Lindberg säger att hon valt att lyfta upp problemet till diskussion, men det betyder inte att hon har alla svar eller allas svar. Och alla får leva sina liv som de vill.

- Men jag möter människor som har blivit lurade och jag har ett ansvar att tala för dem som blir lurade, osedda och missförstådda, säger Maria Sundblom-Lindberg.

Läs också

Nyligen publicerat - Samhälle