Hoppa till huvudinnehåll

Prideaktivister försökte demonstrera en i taget i S:t Petersburg - greps genast av polisen

Den första enskilda demonstranten greps omedelbart av polisen. Pridedemonstrationen i S:t Petersburg gick av stapeln den 4 augusti 2018.
Den första enskilda demonstranten greps omedelbart av polisen. Den första enskilda demonstranten greps omedelbart av polisen. Pridedemonstrationen i S:t Petersburg gick av stapeln den 4 augusti 2018. Bild: Yle/Kerstin Kronvall prideparader,Ryssland,Sankt Petersburg,homosexualitet,sexuella minoriteter

Det blev ingen prideparad i Sankt Petersburg. Polisen grep genast de flesta som ens hade en tanke på att delta. Ungefär hälften av alla dem som samlades till prideevenemanget fördes bort av polisen.

Bara cirka en halv timme efter att evenemanget började var det redan över. Redan då de första deltagarna kom till platsen samlades tiotals poliser intill dem. Till en början fotograferade och filmade polisen deltagarna, men efter en stund omringade polisen dem och grep dem.

Deltagarna föstes mot en polisbuss och de som gjorde motstånd släpade poliserna med sig. Vissa av Pride-aktivisterna skrek högt. Andra delade ut papper med information om juridiska rättigheter till sådana som hade gripits.

Av de cirka sextio personer som hade kommit till platsen greps åtminstone 27. De fördes bort i en polisbuss.

Pridefolket vill ha respekt

En av dem som greps är Vjatjeslav Veresjiagin. Han hade kommit till demonstrationen för att visa att det finns homosexuella i Ryssland och att de är precis likadana människor som alla andra. Vjatjeslav funderar på att emigrera, men så länge han lever i sitt hemland, jobbar och betalar skatt där vill han bli behandlad med respekt.

Vjatjeslav Vereshjagin vill bli jämlikt bemött. Han deltog i pridedemonstrationen i Sankt Petersburg den 4 augusti 2018.
Vjatjeslav Vereshjagin vill bli jämlikt bemött. Vjatjeslav Vereshjagin vill bli jämlikt bemött. Han deltog i pridedemonstrationen i Sankt Petersburg den 4 augusti 2018. Bild: Yle/Kerstin Kronvall priderörelsen,prideparader,homosexualitet

Det vill också Stanislava Gerasimova, som berättar att vissa människor till och med spottat på henne, andra har sårat henne med fula tillmälen. Nu är hon trött på att gömma sig och vara rädd.

- Om det ska bli någon ändring måste jag våga kämpa för den tillsammans med mina vänner, säger Stanislava.

Hon insåg som 13-åring att hon är lesbisk och inledde då ett förhållande med en annan flicka. Hennes mamma har haft en växlande inställning till Stanislava. Mamman stöder henne, men pikar henne ibland och klagar på att hon inte kommer att ge sin mamma några barnbarn.

- Det viktigaste kan inte vara barnbarn utan att jag blir lycklig, säger Stanislava.

Myndigheterna förbjöd en parad

Det var från början meningen att det skulle bli en prideparad i Sankt Petersburg, alldeles som under åtta år tidigare. Nu blev den inte av eftersom stadens myndigheter förbjöd den.

Regnbågsflaggan vajade ett ögonblick på Palatstorget. Pridedemonstration i S:t Petersburg den 4 augusti 2014.
Regnbågsflaggan vajade ett ögonblick på Palatstorget. Regnbågsflaggan vajade ett ögonblick på Palatstorget. Pridedemonstration i S:t Petersburg den 4 augusti 2014. Bild: Yle/Kerstin Kronvall prideparader,Pride (film),HBTIQ,HBTQ-rörelsen,Palatstorget,Ryssland,sexuella minoriteter,homosexualitet

Därför valde aktivisterna en annan form för sitt årliga evenemang. Man samlades på stadens absoluta centrum, på Palatstorget, och ordnade där så kallade enskilda demonstrationer. Det betyder att en person åt gången höll upp en regnbågsflagga eller ett plakat med någon text om sexuella minoriteter och deras situation i Ryssland. Enskilda demonstrationer är tillåtna enligt rysk lag.

Också en av arrangörerna för dagens samling, Aleksej Nazarov greps av polisen då han satt på torget med en regnbågsflagga i handen. Han sade per telefon efteråt att han anser att de som i dag deltog i den osedvanliga pride-demonstrationen var hjältemodiga och att polisen bröt mot lagen då de grep aktivisterna.