Hoppa till huvudinnehåll

Skogsbranden i Lovisa släckt - elden kan pyra i en vecka

Brandmän släcker i skogen
Arkivbild Brandmän släcker i skogen Bild: Yle/Stefan Paavola Borgå,Ebbo,Skogsbrand,skogsbränder,eldsvådor,brandkårer,räddningsverket i östra nyland

Skogsbranden nära Kungsböle i Lovisa har släckts och på lördagseftermiddagen höll enheter från sex frivilliga brandkårer på med eftersläckning.

Jourhavande brandmästaren Mika Siitonen säger att räddningsverket upphör med arbetet klockan 17 på lördagen varpå markägaren ska bevaka att marken inte börjar brinna på nytt.

Brandområdet blev cirka 15 hektar och räddningsverket tror att branden orsakades av ett blixtnedslag.

Skip Instagram post

Räddningsverket lämnar efter sig flera kärl med 200 liter vatten i som markägarna kan använda sig av om det behövs.

Siitonen säger att en brand av det här slaget kräver mycket personal eftersom terrängen är krävande och kuperad och det finns torv i marken som möjliggör att elden pyr på ett djup av en halv meter eller mera.

Det har gått åt 600 kubikmeter vatten i den extremt torra terrängen. Siitonen säger att det motsvarar innehållet i över 60 tankbilar. Branden var en av de tre största i Östra Nyland under den här sommaren.

- De följande dagarna är kritiska och elden kan pyra ännu i en vecka eftersom branden har gått så djupt ner, säger Siitonen.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland