Hoppa till huvudinnehåll

Thailändska fotbollspojkarna lämnade buddhisttempel efter nio dagars "andlig rensning"

Pojkarna sitter i orange buddhistmunkskåpor i templet.
Pojkarna sitter i orange buddhistmunkskåpor i templet. Thailand,räddningsoperation i Tham Luang-grottan

Elva av de tolv fotbollspojkarna i laget "Vildsvinen" och deras tränare har vistats i ett buddhisttempel i norra Thailand där de tjänade som munknoviser. Vistelsen i templet sågs som "andlig rensning" för pojkarna.

En av pojkarna deltog inte i vistelsen i templet eftersom han är kristen. Den 25-åriga tränaren kommer att stanna i templet i tre månader eftersom han har blivit befordrad till munk.

Pojkarnas familjer hade också lovat att pojkarna skulle vistas i templet för att hedra den omkomna dykarens minne.

Templet de vistades i är beläget i distriktet Mae Sai i norra Thailand. Det är också tradition att män som stöter på motgångar vistas nio dagar i tempel som munknoviser. Siffran nio anses som ett lyckonummer i Thailand och därav är också vistelsen nio dagar lång.

Innan pojkarna lämnade templet blev de också välsignade av buddhistmunkarna.

En av pojkarna står vid en bild av den döda marinsoldaten.
Den döda dykarens minne hedrades i templet. En av pojkarna står vid en bild av den döda marinsoldaten. räddningsoperation i Tham Luang-grottan,Thailand

Pojkarna torde få leva i lugn och ro, eftersom thailändska myndigheter har förbjudit medier att intervjua dem. De som försöker intervjua dem kan bli stämda på grund av barnskyddslagstiftningen i Thailand. Det finns också en risk för att pojkarna drabbas av posttraumatisk stress, vilket thailändska myndigheterna baserar sitt beslut på.

Pojkarna blev kända världen över efter att de satt fast i drygt två veckor i Tham Lunang-grottan i norra Thailand. De satt fast på grund av att utgångarna fylldes med vatten i kraftiga regn.

Räddningsoperationen följdes med av miljontals människor världen över. I räddningsoperationen deltog dykare från flera länder, också Finland. En tidigare dykare från thailändska marinens specialstyrka omkom under räddningsoperationen.

Alla pojkar kom ur grottan oskadda och efter en vistelse på sjukhus var alla i gott skick både fysiskt och mentalt, trots att de levde i nio dagar på endast regnvatten som sipprade in i grottan.

Källa: AP, BBC.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes