Hoppa till huvudinnehåll

Finland steg upp på åttonde plats i sprintstafetten – Sverige firar VM-guld

Aleksi Niemi i sprinten i VM-2018 i Lettland.
Aleksi Niemi skötte om Finlands tredje etapp i sprintstafetten. Aleksi Niemi i sprinten i VM-2018 i Lettland. Bild: Lehtikuva orientering,aleksi niemi

Sverige ledde sprintstafetten i orienterings-VM från start medan Finland tappade mark redan på den första etappen.

Kirsi Nurmi skötte om öppningsetappen för Finland. Hon kom till växling på tionde plats 38 sekunder bakom Sveriges Tove Alexandersson som var snabbast på etappen.

Finland fortsatte tappa mark under den andra etappen som togs hand om av Miika Kirmula. Kirmula tappade ytterligare en placering och kom till växling en minut och 21 sekunder bakom den ledande svensken Emil Svensk.

Sveriges Jonas Leandersson drog upp en ordentlig till de närmast hotande på den tredje etappen. Aleksi Niemi förbättrade Finlands placering med några pinnhål och vid den sista växlingen låg det blåvita laget på åttonde plats.

Finland som hoppades på en placering bland de sex främsta kom i mål på åttonde plats. Anna Närhi skötte om ankaretappen.

Guld till Sverige – brons till Danmark efter fantomlopp av Alm

Sveriges Karolin Ohlsson hade nästan en minut till godo till Norge, Tjeckien, Storbritannien, Schweiz och Ryssland när hon startade iväg till den sista etappen – och klarade av att hålla undan.

Den fyrfaldiga sprintguldmedaljören Maja Alm gjorde en fenomenal insats på ankaretappen och lyfte Danmark från sjunde plats till bronsplacering. Hon startade iväg till sin etapp samtidigt med Finlands Närhi, en minut bakom lagen på placeringarna två till sex.

Orienterings-VM fortsätter på tisdag med medeldistanslopp.

VM i orientering, Riga, Lettland

Sprintstafett

1. Sverige 58.27,0
2. Schweiz +0,31
3. Danmark +0,47
4. Norge +1,17
5. Tjeckien +1,23
6. Ryssland +1,24
7. Storbritannien +2,12
8. Finland +2,31
9. Polen +2,47
10. Estland +3,58