Hoppa till huvudinnehåll

Mimosa Jallow öppnade Finlands medaljkonto i Glasgow – EM-brons i ryggsim!

Mimosa Jallow efter finalen i Glasgow.
Mimosa Jallow firar sitt EM-brons efter finalen i Glasgow. Mimosa Jallow efter finalen i Glasgow. Bild: Lehtikuva Mimosa Jallow,simning

Mimosa Jallow från Jyväskylä skrev finländsk simningshistoria. Jallow är den första finländaren som vunnit en EM-medalj i ryggsim på lång bana.

Jallow hade varit tredje snabbast i försöksheaten och likaså i semifinalerna på 50 meters distansen. Hennes tid i finalen 27,70 var aningen långsammare än hennes tidigare lopp i Glasgow, men också dagens lopp underskrider hennes gamla finländska rekord.

– Jag har lite blandade känslor. Jag är inte nöjd med tiden men som tur kom jag på tredje plats. Det här har jag varit ute efter, sa bronsmedaljören efter loppet.

– Det här är min första stortävlingsmedalj någonsin. Många tjejer verkade försöka lite för hårt i finalen då den var så jämn och högklassig.

Jallow slog fyran Alicja Tchorz från Polen med 0,04 sekunder – mycket tack vare en fin utsträckning mot kaklet.

– Starten var bättre än i gårdagens lopp. Slutet var lite segt, det sackade ihop lite. Jag är ändå nöjd med att jag klarade av att hålla ut, konstaterade Jallow.

– Nu gäller det att nolla läget. Jag har hundringen framför mig i morgon och höga förväntningar gällande den sträckan också.

Segern gick till Storbritanniens Georgia Davies med tiden 27,23. Också tvåan Anastasiia Fesikova från Ryssland slog Jallow klart med 0,39 sekunder.

Mattsson knappt utanför final

Matti Mattsson gjorde sitt bästa lopp för i år i semifinalen på 200 meter bröstsim. Mattsson inledde loppet betydligt lugnare än i försöksheaten men var slutligen över en sekund snabbare jämfört med förmiddagens lopp med tiden 2.10,19.

Matti Mattsson i EM i Glasgow.
200 meter bröstsim var Matti Mattsons enda individuella sträcka i Glasgow. Matti Mattsson i EM i Glasgow. Bild: Lehtikuva Matti Mattsson,simning

VM-bronsmedaljören från fem år tillbaka blev en dryg sekund från sitt personliga rekord och var nionde snabbast i semifinalerna.

– Jag har gjort en riktigt tuff tid senast år 2013 så det tär nog på motivationen, sade 24-åringen efter semifinalloppet.

De åtta snabbaste avancerade till final. Mattsson blev 0,07 sekunder från en finalplats.

Läs också