Hoppa till huvudinnehåll

Över 100 skadade i stora studentprotester i Bangladesh - kräver säkrare vägar och förare

Tiotusentals unga har protesterat i en vecka genom att blockera gator och trafikkorsningar i Dhaka
iotusentals unga har protesterat i en vecka genom att blockera gator och trafikkorsningar i Dhaka Tiotusentals unga har protesterat i en vecka genom att blockera gator och trafikkorsningar i Dhaka Bild: EPA-EFE/MONIRUL ALAM Bangladesh,Dhaka,trafik

Myndigheterna i Bangladesh försöker få kontroll över omfattande veckolånga studentprotester både med hjälp av kravallpolis och genom att stänga av landets mobiltelefonnätverk.

Studenter i huvudstaden Dhaka har protesterat mot trafiksäkerheten sedan förra söndagen då två unga omkom och flera skadades när två bussar körde på dem.

Bussförarna körde vårdslöst eftersom de försökte hinna till en busstation i tid för att plocka upp passagerare, vilket är en vanlig företeelse i staden med 10 miljoner invånare.

Tusentals skolelever och studenter har sedan dess blockerat trafikkorsningar och gator och satt upp vägspärrar där de kontrollerar förarnas körkort.

Aktionerna har koordinerats med hjälp av mobiler och sociala medier, som regeringen nu alltså försöker blockera.

Många vanliga Dhakabor stöder studenternas krav på bättre trafiksäkerhet i en stad med tio miljoner invånare
Många vanliga Dhakabor stöder studenternas krav på bättre trafiksäkerhet i en stad med tio miljoner invånare Många vanliga Dhakabor stöder studenternas krav på bättre trafiksäkerhet i en stad med tio miljoner invånare Bild: EPA-EFE/MONIRUL ALAM Bangladesh,Dhaka

Över 115 skadade

Polisen och regeringsanhängare har försökt skingra aktivisterna med hårda metoder.

På lördagen skadades över 100 människor då polisen gick till attack med batonger, gummiklädda kulor och tårgas.

Aktivister och ögonvittnen anklagar också det styrande Awamiförbundets ungdomsorganisation för att ha angripit studenterna tillsammans med polisen.

Över 100 ungdomar togs in på sjukhus, många av dem hade skadats av tårgas och gummikulor.

- Vi har tagit hand om över 115 skadade studenter, många av dem hade allvarliga skador, säger läkaren Abdus Shabbir.

Våldsamheterna i Dhaka visades direkt på tv, vilket tycks ha piskat upp ilskan mot regeringen ännu mer.

- Vi lämnar inte gatorna förrän våra krav har förverkligats, vi vill ha trygga vägar och förare, säger försäkrar aktivisten Al Miran.

På söndagen kom det nya rapporter om våldsamheter mellan studenter och poliser som fick hjälp av regeringsanhängare.

Polisen använde bland annat tårgas mot ett stort demonstrationståg som försökte ta sig till Awamiförbundets högkvarter.

Studenterna har satt upp vägspärrar där de kontrollerar förarnas körkort
Studenterna har satt upp vägspärrar där de kontrollerar förarnas körkort Studenterna har satt upp vägspärrar där de kontrollerar förarnas körkort Bild: EPA-EFE/MONIRUL ALAM Bangladesh,trafik,Dhaka

Trafiken lamslagen

Dhaka har också lamslagits av en bussbojkott, eftersom chaufförer i och utanför staden vägrar att köra där av rädsla för våld och vägspärrar.

Tiotals bussar har vandaliserats och bränts och bussföretagen vägrar att operera om inte förarnas säkerhet kan garanteras.

Bussar är det viktigaste transportmedlet i ett land där tåg oftast är överfulla och långsamma och de flesta inte har råd med bil eller motorcyklar.

Premiärminister Sheikh Hasina Wajed och hennes Awamiförbund befinner sig i en svår sits eftersom det skall hållas parlamentsval i December.

Hasina Wajed anklagar nu sin främsta rival, oppositionsledaren och ex-premiärministern Begum Khaleda Zia för att utnyttja studenternas ilska för sina egna ändamål.

Hasina Wajid säger att hon är rädd för att en tredje part blandar sig i våldsamheterna och hon uppmanar unga att lämna gatorna.

- Det är därför som jag uppmana förmyndare och föräldrar att hålla sina barn hemma . Vad än de har gjort, så är det tillräckligt sade premiärministern.

Khaleda Zia och hennes Nationalistparti stöder studenterna och säger att kraven på förbättrad trafiksäkerhet är rättmätiga.

Över 12 000 människor dör årligen i trafikolyckor i Bangladesh, där fordon ofta är oregistrerade och förarna saknar körkort.

Poliser bär en stor del av skulden eftersom många är korrumperade och inte övervakar att regler och lagar följs.