Hoppa till huvudinnehåll

Över 20 döda i två flygkrascher i Schweiz

Vrakdelar efter flygolyckan i Schweiz den 5 augusti 2018.
Vrakdelar efter flygolyckan i Schweiz Vrakdelar efter flygolyckan i Schweiz den 5 augusti 2018. Bild: EPA-EFE/CANTONAL POLICE OF GRISONS Schweiz,flygolyckor,Junkers Ju 52/3m

Alla 20 ombordvarande på ett veteranflygplan av typen JU-52 HB-HOT som kraschade i Schweiz på lördagen miste livet i olyckan, bekräftar polisen. Några timmar tidigare hade en familj på fyra personer omkommit i en annan flygolycka.

Junkersplanet kraschade på cirka 2 500 meters höjd rakt in i berget Piz Segnas i kantonen Glarus i östra Schweiz.

Ett ögonvittne uppger för tidningen 20 Minuten att planet svängde 180 grader söderut och föll som en sten.

Ett av flygbolaget JU-Airs veteranflygplan i luften sommaren 2015. Planet är av samma typ som olycksplanet den 5 augusti 2018.
Ett av flygbolaget JU-Airs veteranflygplan i luften sommaren 2015. Planet är av samma typ som olycksplanet den 5 augusti 2018. Ett av flygbolaget JU-Airs veteranflygplan i luften sommaren 2015. Planet är av samma typ som olycksplanet den 5 augusti 2018. Bild: EPA-EFE/SUSANNE VENDITTI JU-AIR HANDOUT MANDATORY CREDIT: SUSANNE VENDITTI JU-AIR Junkers Ju 52/3m,Schweiz

Daniel Knecht från transportsäkerhetsmyndigheten säger att det verkar som om planet träffade marken nästan lodrätt och med hög hastighet.

Knecht sade att veteranplanet antagligen inte hade färdskrivare och att myndigheterna så gott som uteslutit en kollision med ett annat plan eller att planet skulle träffat ett föremål som en vajer. Han sade vidare att det inte fanns tecken på något brott.

Myndigheterna säger att det inte finns några uppgifter om något nödanrop från planet och att olycksutredningen troligen kommer att bli relativt komplex.

Vrakdelar efter att ett veteranflygplan kraschat in i berget Piz Segnas i Schweiz den 5 augusti 2018.
Vrakdelar efter att ett veteranflygplan kraschat in i berget Piz Segnas i Schweiz den 5 augusti 2018. Bild: EPA-EFE/CANTONAL POLICE OF GRISONS Schweiz,flygolyckor,Alperna

Planet tillhörde flygbolaget JU-Air som äger ytterligare tre liknande flygplan och vars piloter är tidigare militärpiloter eller trafikflygare.

Planet var på väg från Ticino i söder till militärflygfältet i Dübendorf. Flygbolaget har på sin webbplats uttryckt djup sorg över olyckan. Flygverksamheten har enligt bolaget lagts på is.

Två vuxna och två minderåriga omkom i krasch

Några timmar tidigare inträffade en annan flygolycka. En familj bestående av två vuxna och två barn omkom då ett litet flygplan störtade i en skog i kommunen Hergiswil, ca 60 kilometer från Bern, rapporterar den schweiziska tidningen Blick.

Enligt spekulationer i schweiziska medier kan den extremt varma luften vara en delorsak till olyckorna. Luften är tunnare när det är varmt vilket försämrar planets kapacitet jämfört med att flyga i kallare luft.

Källor: Blick, Reuters, AFP, 20 Minuten 20 Minuten

Artikeln uppdateras