Hoppa till huvudinnehåll

Regeringen i Venezuela stämplar explosion som mordförsök på president Maduro

Från Venezuela rapporteras det om en drönarattack mot landets president Nicolás Maduro.

Maduro fick avbryta ett tal under en militärparad i Caracas på lördag och fly på grund av en explosion. Även flera soldater på plats flydde när ljudet av en explosion hördes.

Maduro klarade sig oskadd, men enligt nyhetsbyrån AP ska sju militärer ha skadats vid det som enligt regeringen var flera sprängladdningar som detonerade.

Maduro har sedan explosionen beskyllt högerextrema aktivister i Venezuela och även den colombianska presidenten Juan Manuel Santos.

Brandmän bestrider regeringens version

- Det här var ett försök att döda mig. De försökte mörda mig, sade Maduro efter attacken.

Han tillade att polisen redan lyckats gripa vissa av personerna ansvariga för attacken.

Venezuelas regering säger att det handlar om en drönarattack medan brandmän bestrider regeringens version av händelserna.

Tre lokala källor uppger för NBC att explosionen härstammade från en gasläcka i en lägenhet i närheten av scenen där Maduro höll sitt tal.

Det är inte första gången Venezuelas regering anklagar motståndare för försök att attackera och avsätta Maduro som nyligen invaldes för en ny mandatperiod trots häftig kritik från motkandidater och flera länder.

Förra året kapade en venezuelansk polis en helikopter och sköt mot regeringsbyggnader i en attack mot "en diktator". Polisen dödades av venezuelanska styrkor.

Mystisk grupp tar på sig ansvaret

En mystisk grupp som kallas den Nationella rörelsen för soldater i t-skjortor har tagit på sig attacken.

På ett inlägg på sociala medier uppger gruppen att deras två drönare blev nerskjutna av krypskyttar.

- Vi visade att de är sårbara. Vi lyckades inte idag, men det är bara en tidsfråga, säger gruppen.

Inläggets äkthet har inte kunnat bekräftas av nyhetsorganisationen AP och varken Reuters eller AP har fått mer information av dem.

För AP uppger en expert att Maduro sannolikt kommer att utnyttja det misstänkta mordförsöket för att ytterligare stärka sin makt och rensa regeringen från missnöjda myndighetspersoner.

Venezuela är inne på femte året av en allvarlig ekonomisk kris som lett till svält, massflykt från landet och hyperinflation.

Den före detta busschauffören Maduro uppger sig kämpa mot en "imperialistisk" konspiration som försöker förstöra socialismen och ta över landets olja.

Hans motståndare anklagar honom för totalitärt styre och påstår att han förstört landets en gång blomstrande ekonomi samt krossat allt motstånd.

Källor: AP, Reuters, NBC, The Guardian