Hoppa till huvudinnehåll

9-årig flicka föll ur Bläckfisken på Borgbacken - fördes till sjukhus

Åkattraktionen Bläckfisken.
Åkattraktionen Bläckfisken har funnits på Borgbacken sedan 1985. Åkattraktionen Bläckfisken. Bild: Joni Haavisto / AOP Borgbacken,nöjesparker,Helsingfors,bläckfisken

En 9-årig flicka föll ur åkattraktionen Bläckfisken på Borgbacken i Helsingfors på måndagen. Flickan är nu på sjukhus med sin mamma. Pappan och brodern fortsatte däremot dagen på nöjesfältet. Vid nöjesfältet frågar man sig nu hur olyckan kunde ske.

Borgbackens vd Pia Adlivankin säger till Yle Uutiset att alla attraktioner testas och provkörs varje morgon. Bläckfisken uppvisade inte några fel under testkörningen på måndagsmorgonen eller efter olyckan.

– Vi vet ännu inte vad som hände. Inget tekniskt fel har hittats fastän attraktionen har testats på morgonen och efter olyckan.

Undersökningen av olyckan försvåras av att det inte finns ögonvittnen till den. Flickans föräldrar var enligt Adlivankin i närheten men såg inte fallet.

Åket stoppades

Den som sköter åkattraktionen såg att barnet låg på marken och stoppade åket.

– Attraktionen var igång (under olyckan). Den åker högt, 3,7 meter, men var på väg ner och uppskattningen är att olyckan skedde när attraktionen var 1-2 meter från marken, säger Adlivankin.

Enligt vd:n har liknande olyckor inte ägt rum i Bläckfisken tidigare och inte heller i andra åkattraktioner.

Undersökningen fortsätter och Adlivankin väntar nu på att få tala med flickan om händelsen. Flickan var vid medvetandet hela tiden och enligt ambulanspersonalen slog hon inte huvudet i samband med fallet, säger Adlivankin.

En del av familjen blev kvar på nöjesfältet

Flickans mamma är med på sjukhuset, medan pappan och brodern fortsatte dagen på nöjesfältet.

– Mamman lovade berätta genast när hon vet mer och återvänder troligtvis till nöjesfältet för att fortsätta dagen, säger Adlivankin.

Adlivankin säger att familjen ska ersättas för olyckan. Hon vet ännu inte om Bläckfisken i och med det här tas ur bruk.

– Om det finns något slags hot skrider vi förstås till åtgärder för att hotet inte återkommer. Men jag vill inte spekulera innan vi vet vad som har hänt.

Uppdatering 6.8 kl.18.02: Enligt uppgifter till STT ska den 9-åriga flickans arm opereras. Hennes armbåge skadades i fallet.

Ilta-Sanomat var först med nyheten.

Artikeln baserar sig på 9-vuotias tyttö putosi Mustekala-laitteesta Linnanmäellä – onnettomuuden syy vielä mysteeri skriven av Sara Salmi.