Hoppa till huvudinnehåll

Aktia Banks nya vd vill lyssna på personalen och kunderna

Mikko Ayub är Aktias nya vd.
Mikko Ayub är Aktias nya vd. Mikko Ayub är Aktias nya vd. Bild: Jouni immonen / Yle Aktia Bank

Aktia skall förändras, och styrelsen hoppas att Mikko Ayub är rätt person att lotsa banken genom förändringen. Han är okänd för den stora allmänheten, men han har en gedigen erfarenhet av placeringsverksamhet.

I takt med att stora bankjättar som Nordea satsar allt mera på mobila tjänster måste mindre banker som Aktia försöka hänga med i svängen.

Bolagets senaste vd Martin Backman började förverkliga ett reformprogram, men fick gå efter bara ett år. Nu hoppas styrelsen att Mikko Ayub skall vara rätt person att ro förändringen i land.

- Vi valde Mikko Ayub för att han har en mycket gedigen erfarenhet från bankvärlden. Det är en miljö som är förhållandevis utmanande. Han har levererat goda resultat och han har en förmåga till strategiskt tänkande och kan se framåt. Därför tror vi att han kan se till att banken klarar sig i framtiden, säger Aktias styrelseordförande Lasse Svens.

Född i London

Mikko Ayub är 49 år gammal och bor i Helsingfors. Om sin familj berättar han att han är gift och har en elvaårig dotter.

- Vi tycker om att segla i skärgården under sommaren.

Själv är Mikko Ayub född i London.

- Min mamma är från Åbo och min pappa är från Pakistan. Båda flyttade till London på 60-talet och de träffades där. I början av 70-talet flyttade vi alla till Helsingfors. Jag var ganska liten när vi flyttade till Finland, men jag är tvåspråkig på det sättet att mina två språk är finska och engelska. Jag har gått i skola, i militären och studerat i Finland.

Aktia fortsätter förnya sig

Innan utnämningen till vd på Aktia har Mikko Ayub arbetat på Nordea i ungefär 20 år. Mest med värdepappershandel.

Nu förväntar sig Lasse Svens att Mikko Ayub skall fortsätta att förverkliga den strategi som styrelsen godkände för ungefär ett år sedan.

- Han skall driva organisationen framåt. Framför allt väntar vi oss att han får hela organisationen med sig och levererar resultat.

- Banken skall fokusera på rätta målgrupper och förädla arbetet i olika kundsegment. Vi är starka inom kapitalförvaltning och förmögenhetsförvaltning över lag och det är ju det vi kommer att satsa på. Men visst är ju alla kunder viktiga för oss.

Aktia ändrar inte sin strategi

Utifrån sett har Aktias senaste år ändå sett ganska turbulent ut.

Att bankens föregående vd Martin Backman sades upp efter endast ett år på posten då han försökte genomdriva styrelsens strategi passerade inte oförmärkt. Samtidigt avgick bankens styrelseordförande Dag Wallgren.

- Jag tycker vi har en bra plan. Den strategi som fastställdes för ungefär ett år sedan godkändes av en styrelse där de flesta medlemmar fortfarande sitter kvar. Det att styrelseordföranden byttes hänger inte ihop med någon dramatik. Dag Wallgren ledde styrelsen med framgång i flera år. Det var bara dags för ett byte, säger Lasse Svens.

Lasse Svens / hallityksenpuheenjohtaja / Aktia mannerheimintie 06.08.2018
Lasse Svens Lasse Svens / hallityksenpuheenjohtaja / Aktia mannerheimintie 06.08.2018 Bild: Jouni Immonen / Yle Aktia Bank

Under Martin Backmans ledning fick många anställda gå. Andra sade upp sig frivilligt.

- Det gjordes mycket på ett år, men det var sådant som vi var tvungna att göra för att förverkliga vår strategi, och nu fortsätter vi att implementera den, säger Lasse Svens.

Styrelsen ser att Mikko Ayub är väl lämpad för uppgiften.

- Han har i sina tidigare uppgifter visat att han är bra på att omformulera strategin och anpassa sig till olika marknadsförhållanden. Han har också varit mycket duktig på att få hela organisationen med sig i förändringsprocesser. Det har också resulterat i att han har levererat väldigt goda resultat på de områden som han har varit ansvarig för.

Jag frågar om jag skall tolka Lasse Svens så att banken tidigare har haft problem att få med hela personalen i förändringsprocessen, och att Mikko Ayub nu skall fixa problemet.

- Det är redaktörens tolkning, säger Lasse Svens och fortsätter: Men vi ser ju framåt och jag tror att det ledarskap och den erfarenhet som Mikko för med sig till organisationen nog välkomnas.

Mikko Ayub / tuleva toimitusjohtaja / Aktia mannerheimintie 06.08.2018
Mikko Ayub / tuleva toimitusjohtaja / Aktia mannerheimintie 06.08.2018 Bild: Jouni Immonen / Yle Aktia Bank

Själv beskriver Mikko Ayub sig som en mycket öppen ledare.

- Jag är direkt. Jag hoppas att jag får lära mig känna så många anställda på Aktia och kunder som möjligt. Jag lyssnar gärna på vad alla har att säga och sedan ser vi i vilken riktning vi går. Teknologin utvecklas ju hela tiden snabbt och vi måste hänga med i utvecklingen.

Läs mera:

Aktia valde ny vd – Mikko Ayub tillträder i höst

Aktia Bank har valt ny verkställande direktör. Mikko Ayub som är 49 år gammal kommer att tillträda till tjänsten den 1 oktober.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes