Hoppa till huvudinnehåll

Aktia valde ny vd – Mikko Ayub tillträder i höst

Skylt med texten "Aktia"
Skylt med texten "Aktia" Bild: Yle/Fredrika Sundén Aktia Bank,Aktia,bank,Skylt,aktia i lovisa

Aktia Bank har valt ny verkställande direktör. Mikko Ayub som är 49 år gammal kommer att tillträda till tjänsten den 1 oktober.

Ayub är politices magister och har utöver det en MBA examen. Han kommer närmast från Nordea där han haft titeln Executive Advisor för Commercial and Business Banking.

Före det ansvarde Ayub för Markets-enhetens verksamhet i Finland, Baltikum och Ryssland.

Vid Aktia är man nöjda med vd-valet.

- Mikko har en lång och gedigen bakgrund inom finansbranschen. Han har under hela sin karriär konsekvent uppvisat prov på förmåga att engagera medarbetarna och att driva resultatinriktat ledarskap i krävande, föränderliga verksamhetsomgivningar, säger Lasse Svens, Aktias styrelseordförande, i ett pressmeddelande.

Enligt Svens har Ayub en god förmåga att snabbt bilda sig en uppfattning om förändringar i marknaden och svara på ändrade kundbehov såväl strategiskt som operativt.

Juha Hammarén kommer fortsätta som tillförordnad vd fram tills det att Ayub tar över. Efter vd-bytet kommer Hammarén återgå till sin tidigare position som vice-vd med ansvar för den operativa verksamheten.

Tredje verkställande direktören på kort tid

Den tidigare verkställande direktören, Martin Backman, fick gå efter bara ett år på posten. Beslutet fattades gemensamt av Backman och Aktias styrelse och offentliggjordes i början av mars i år.

Läs Magnus Hertzbergs analys om avskedandet av Martin Backman här.

Dag Wallgren, tidigare styrelseordförande för banken, gav Backman mycket beröm för vad han åstadkommit.

Ayub är nu den tredje personen att inneha posten på ganska kort tid.

– Det finns inget enskilt som ledde fram till beslutet – man kom överens om det i samförstånd. Det var helt enkelt dags att byta personen som drar projekten, säger Wallgren.

Före Backman innehade Jussi Laitinen posten.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes