Hoppa till huvudinnehåll

Arcadas rektor orolig över lågt intresse för teknikbranschen - "Fler unga borde läsa lång matematik redan i gymnasiet"

studerande Gabriela Kotila
studerande Gabriela Kotila Bild: Yle/Linda Söderlund Yrkeshögskolan Arcada,utbildning,ingenjörer (yrken),studerande,yrkeshögskolor

Många studieplatser på högskolor fylldes inte i den första ansökningsomgången i våras. På Arcada lockade teknikbranschen minst, vilket oroar skolans rektor.

Många studieplatser på högskolor fylldes inte i den första ansökningsomgången i våras. Det handlade om 1 200 platser i yrkeshögskolorna som ännu var lediga då den andra ansökningsomgången startade förra veckan.

Också på yrkeshögskolan Arcada i Helsingfors fanns det lediga platser till utbildningarna som börjar på hösten. Det fanns rum i alla branscher på skolan förutom i ekonomi.

- Det är typiskt i hela landet att de svenska ekonomiutbildningarna lockar, säger Arcadas vd och rektor Mona Forsskåhl.

Mona Forsskåhl poserar framför en liten damm och höghus.
Arcadas vd och rektor Mona Forsskåhl Mona Forsskåhl poserar framför en liten damm och höghus. Bild: Yle / Marianne Sundholm Yrkeshögskolan Arcada,Helsingfors universitet,mona forsskåhl

De linjer som inte genast fylldes var inom vård-, media- och teknikbranschen.

De tomma platserna inom teknikbranschen är de som mest ger upphov till oro, enligt Forsskåhl.

- Vi behöver ingenjörer och civilingenjörer som behärskar svenska i vårt land. Men det är också ett problem att locka unga till linjerna på finskt håll, så det är inte ett specifikt svenskt problem.

Forsskåhl säger att vi behöver fler unga som läser lång matematik, fysik och kemi redan i gymnasiet. För stunden är antalet för litet och det leder till att vi har för få personer som tar sig an de tekniska utbildningarna.

Vårdpersonal behövs också, men antalet tomma platser där var mycket färre än på tekniska sidan. Det är inte heller ett lika stort problem att hitta studerande med rätt färdigheter för vårdbranschen, medan färre fyller kriterierna på tekniksidan.

Ny gymnasielag ska hjälpa på traven

I den nya gymnasielagen skrivs det in att högskolorna ska samarbeta mera med andra stadiets utbildning, vilket förhoppningsvis kan hjälpa eleverna välja rätt ämnen för framtida studier.

Arcada hade en andra ansökningsomgång som gick ut förra veckan. Nästan alla platser kunde fyllas nu med tilläggsansökningarna.

Yrkeshögskolan Arcadas huvudbyggnad i Helsingfors.
Yrkeshögskolan Arcadas huvudbyggnad i Helsingfors. Bild: Arcada Yrkeshögskolan Arcada,arcada

Rektor Mona Forsskåhl tycker att det är en bra sak att det finns en möjlighet att lämna in en tilläggsansökan.

- Det kan vara en ganska hård smäll för en ung människa att märka att loppet är kört och att man inte kommit in på en utbildning till följd av att man har gjort ett felaktigt val eller inte har tänkt efter i tid. Det är en jättefin möjlighet som inte fanns då jag var ung, och jag är glad att den finns idag.