Hoppa till huvudinnehåll

Borgåsnäckorna tål inte hettan

En hand håller i ett äpple med en snäcka på.
En hand håller i ett äpple med en snäcka på. Bild: Yle/ Mira Bäck Fläcklundsnäcka,fläckig lundsnäcka,Äppelskörd,borgåsnäcka

Den ökända Borgåsnäckan är ett gissel för många trädgårdsintresserade i Östnyland. I år har hettan och torkan saktat ner snäckornas framfart.

De flesta Borgåbor med gröna fingrar är välbekanta med Borgåsnäckan, eller fläcklundsnäckan som den egentligen heter. Också namnet fläckig lundsnäcka används.

- På grund av värmeböljan har fläcklundsnäckorna ätit mycket mindre i år än i fjol, säger professor Heikki Setälä vid Helsingfors Universitet till Yle (på finska).

Snäckorna har varken orkat röra sig långt eller föröka sig särskilt mycket i den långa värmeböljan.

Borgåsnäckorna tål torka bra eftersom de kan dra sig in i skydd av sitt skal och vänta på fuktigare tider.

Snäckor krälar över ett fat med äppel.
Det tog en halv timme för Barbro Bergman-Robertz att samla ihop de här snäckorna. Under äpplena finns järnfosfat som ska ta kål på snäckorna. Snäckor krälar över ett fat med äppel. Bild: Yle/ Mira Bäck Fläcklundsnäcka,Äppelskörd,fläckig lundsnäcka,borgåsnäcka

I år har torkan pågått så länge att den till och med tagit död på en del fläcklundsnäckor, enligt Setälä.

- Snäckorna är aktiva ännu i september och oktober. Om det kommer ordentliga regn så hinner de snäckor som överlevt hettan föröka sig, säger professor Setälä.

De nyfödda småsnäckorna hinner knappast samla på sig tillräckligt med näring för att överleva den långa vintern.

Setälä tror att det kommer att finnas färre Borgåsnäckor nästa vår än vad det fanns den här våren.

Dyker upp när det är fuktigt

Barbro Bergman-Roberz bor i Gamla stan i Borgå. På en halvtimme har hon plockat ihop en ganska stor hög med snäckor som hon hittat i sin lummiga trädgård.

- Snäckorna syns mindre, de gömmer sig i skuggan i stenmurar eller under växtlighet. Men när det regnar så dyker de upp, säger Bergman-Robertz.

Hon håller med om att snäckorna har gjort mindre skada i år än föregående sommar, men de har inte försvunnit ur hennes buskar.

Vissa år har Bergman-Robertz haft så många snäckor i trädgården att det krasar under skorna vid nästan varje steg. Nu ser det betydligt bättre ut.

En medelålders kvinna står framför ett rött hus och ett päronträd.
Barbro Bergman-Robertz. En medelålders kvinna står framför ett rött hus och ett päronträd. Bild: Yle/ Mira Bäck trädgårdar,porträttfotografering,barbro bergman-robertz

Bergman-Robertz använder oftast järnfosfat för att ta kål på snäckorna.

- Men det finns så otroligt många av dem, knappast går det att bli av med dem helt, säger hon.

Bergman-Robertz berättar att det sägs att Borgåsnäckorna började sprida sig just från Prästgårdsbacken i Gamla stan.

- Det sägs att det var en son som reste ut i världen och tyckte om att hämta växter till sin mor. Den vägen har de kommit, från Frankrike eller någonstans ifrån. Det här var på 1960-talet, säger Barbro Bergman-Robertz.

Texten baserar sig delvis på artikeln Helle ja kuivuus ovat jopa tappaneet sitkeitä lehtokotiloita – syksyllä syntyvät eivät ehkä selviä talvesta av Sini Ojanperä.

Läs också