Hoppa till huvudinnehåll

Kristian Bäck vill bara ha roligt: "Jag är underdog och har inga förväntningar"

Kristian Bäck hoppar längd, 2018.
Kristian Bäck vann FM-guld i Jyväskylä med årsbästat 793 för ett par veckor sedan. Kristian Bäck hoppar längd, 2018. Bild: All Over Press / Vesa Pöppönen Kristian Bäck

Ha roligt. Det är den regerande EM-femman Kristian Bäcks enkla målsättning i längdhoppskvalet i Berlin. Det är dumt att sätta upp nåt resultatmål då man hoppar runt 750 hela säsongen, säger Vasakillen.

Inför mästerskapsdebuten i EM i Amsterdam 2016 sprudlade doldisen Kristian Bäck av självförtroende. Till och med ett friskt kaxigt självförtroende. Och han levererade i allra högsta grad.

19-åringen slog alla med häpnad och inte bara överlevde kvalet utan tog sig in på femte plats, bara ett par centimeter från medalj.

Inför sina andra EM-tävlingar i Berlin är det annat ljud i skällan.

Under Kalevaspelen i Jyväskylä berättade Bäck om allergiproblemen som stört honom under året. Trots att han endast lyckats rensa bort bekymren 95-procentigt hoppade han säsongens klart bästa tävling och säkrade EM-platsen tack vare FM-guldresultatet 793.

– Det är fortfarande samma situation, det (allergin) har nog lite tyngt på under förberedelserna. Men jag tycker ändå det ser helt lovande ut, säger Bäck till Yle Sporten.

Kristian Bäck.
Kristian Bäck trissar inte upp förhandsförväntningarna. Kristian Bäck. Bild: Lehtikuva Kristian Bäck

En hur stor lättnad var det för dig att äntligen lyckas i Kalevaspelen?

– Nå lättnad och lättnad. Nog var det skönt att hoppa nånting ditåt vad man borde hoppa. Det var mer en sån där psykisk grej att okej, kanske allt inte är så dåligt som det sett ut, att man kan hoppa längre än resultaten visat.

– Det är den känslan jag försökt ha med mig nu under varje träning jag gjort före de här EM-tävlingarna.

"Ska inte ha för höga förväntningar"

Kristian Bäck kan inte sätta fingret på vad som klaffade i Kalevaspelen. Ibland har man helt enkelt såna dagar, konstaterar Vasa IS 22-åring.

Om en liknande dag inträffar på måndag är till och med kvalgränsen på åtta meter möjlig. Men med ett resultatsnitt på ungefär 760 i sommar är Bäck försiktig med att smälla i hängslena.

Kristian Bäck.
Kristian Bäck. Bild: SUL / Anssi Mäkinen Kristian Bäck

– Man har ju toppat formen till de här tävlingarna, så formen borde ju vara bättre än tidigare, men det ser man först i morgon. Jag är underdog och har inga förväntningar.

Inga förväntningar, säger du. Men något måste du väl förvänta dig?

– Att ha roligt.

Du har inte satt upp några prestationsmål?

– Inte egentligen. Det är dumt att sätta upp nåt då man hoppar runt 750 hela säsongen och får till det i en tävling. Klart det ger lite riktning vartåt man är på väg, men inte ska man ha för höga förväntningar.

Herrarnas längdkval går av stapeln på måndag med start klockan 17.35. Förutom Bäck bär också Kristian Pulli Finlands färger.

Läs mera:

Guide: En vecka fylld av friidrott från Berlin – här är EM-schemat!

Yle sänder friidrotts-EM från Berlin i sin helhet från måndag fram till söndag. Här hittar du tävlingstidtabellen och sändningstider för hela festen.

Läs mera:

Kristian Bäck snuddande nära EM-gränsen – nu väntar förhandlingar med chefen: ”Om han säger att det räcker så räcker det”

Två centimeter. Så nära var Vasa IS Kristian Bäck att nå EM-gränsen i längdhopp. Vasahopparen levererade en av karriärens bästa serier och tog sitt andra FM-guld på raken. Resultatet räcker ändå för tillfället till en plats i EM-laget.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport