Hoppa till huvudinnehåll

Kvinna gripen för bränderna i Kristinestad – polisen bekräftar att de har rätt person

Ett av husen som pyromanen i Kristinestad tände på.
Ett av husen som pyromanen i Kristinestad tände på. Ett av husen som pyromanen i Kristinestad tände på. Bild: Yle/Niklas Joki bränder,bränt hus

På söndagen grep polisen en kvinna som är misstänkt för att ha anlagt flera bränder vid träbyggnader i Kristinestad under de senaste veckorna.

Tre söndagar i rad har det börjat brinna i träbyggnader i Kristinestad. Det har rört sig om obebodda hus och uthus som satts i brand.

Polisen har misstänkt att bränderna varit anlagda och på söndagen greps en kvinna i 60-års åldern.

- Kvinnan påträffades i närheten av bränderna på söndagen och greps i samband med det, berättar förundersökningsledare Mikko Uusimäki.

Polisen: Rätt person gripen

Uusimäki kan bekräfta att de har gripit rätt person.

- Mer kan vi inte säga för tillfället. Det är ännu så i början av undersökningen och vi måste ännu höra fler människor och den misstänkte.

Kvinnan är från orten och misstänks för fyra fall av sabotage och ett försök till sabotage.

På måndagen hade polisen inledande förhör med kvinnan. Under tisdagen fortsatte förhören och även vittnen till bränderna hördes.

Senast på onsdag fattar man beslut om häktning.

Alltid på söndagar i centrum

Söndagsmorgonen 22 juli brann en museiskyddad uthusbyggnad på Östra Långgatan och följande söndagsmorgon brann ett fritidshus på Västra Långgatan.

Ännu följande söndagsmorgon, 5 augusti, började två förrådsbyggnader brinna. En på Kolargränden och en på Västra Långgatan. Räddningsverket kunde släcka de båda bränderna.

Artikeln uppdaterad 6.8 16:35 med kommentar av Mikko Uusimäki om att kvinnan påträffades i närheten av bränderna.

Artikeln uppdaterad 7.8 15:40 med att polisen nu bekräftar att de gripit rätt person.