Hoppa till huvudinnehåll

Polisen: Gå igenom skolvägen med barnen innan skolstarten

Polispatrull övervakar trafiken
Polispatrull övervakar trafiken Bild: Yle/Roger Källman polisen,Polisbil,trafikövervakning,cyklister,Skolväg

Polisen intensifierar övervakningen av trafiken nära skolorna till skolstarten. Vi vill uppmärksamma bilister att det börjar röra sig flera barn vid vissa tider i trafiken, säger Mikael Appel vid polisen.

Polisen har intensifierad övervakning av körhastigheter 8–10.8.2018, i synnerhet nära skolorna.

I Österbotten börjar de flesta skolor följande vecka, antingen 13 eller 14 augusti, och även då kommer polisen ha skärpt övervakning.

– Polisen utför övervakningen i samband med att skolorna börjar och olika kommuner har olika starttider vilket vi tar i beaktande då vi planerar vår övervakning. Övervakningen gäller inte enbart den här tidpunkten utan den kommer också fortsätta i närheten av skolor och vid skolor, säger Mikael Appel, kommunikationschef vid Österbottens polisinrättning.

"Barn syns sämre i trafiken"

När skolorna börjar ökar trafiken nära skolorna och då gäller det att vara uppmärksam på de nya trafikanterna. Speciellt vad gäller förstaklassisterna, som kanske inte är så vana att röra sig i trafiken, säger Appel.

– Dessutom syns barn många gånger sämre än vuxna när de är så pass mycket kortare och kan vara skymda av olika hinder i trafiken. Barn tänker heller inte många gånger efter när de rusar ut på vägen.

Polisen Mikael Appel poserar i uniform.
Var uppmärksam på de nya trafikanterna när skolorna börjar, säger Mikael Appel vid Österbottens polisinrättning. Polisen Mikael Appel poserar i uniform. Bild: Yle/Wilma Kolam polisen,poliser,mikael appel

Polisen rekommenderar att vuxna promenerar längs med skolvägen tillsammans med barnen, innan skolan börjar.

– Barnet ska exempelvis påminnas om att det i en korsning ska titta åt vänster och höger och att det ska gå över gatan vid övergångsstället då det är grönt ljus för fotgängare, säger polisinspektör Heikki Kallio från Polisstyrelsen.

Appel säger också att det kan löna sig att lämna bilen hemma ifall man skjutsar sitt barn till skolan.

– Om man själv skjutsar sitt barn till skolan ska man inte köra in på skolgården utan släppa av barnet vid ställen som är avsedda för bilister. Är det kort väg ska man helst lämna bilen hemma och ta sig cyklandes eller gåendes till skolan, så att man minimerar trafiken vid skolorna.

Mobiltelefonanvändningen övervakas också

Samtidigt som polisen övervakar trafiken vid skolorna, övervakas även förarnas användning av mobiltelefoner och säkerhetsutrustning samt att reglerna för övergångsställen följs.

– Polisen vill också i övrigt synas då skolorna börjar, eftersom en synlig polisverksamhet påverkar folks trafikbeteende, säger Kallio.

En businesskvinna sitter i en bil och skriver ett sms.
Polisen övervakar även bilisternas mobilanvändning i trafiken. En businesskvinna sitter i en bil och skriver ett sms. Bild: imago/Bernd Friedel/ All Over Press textmeddelanden,bilism,bilar,Ratt,mobiltelefoner,SMS,köra

Polisen övervakar också cyklister som cyklar på trottoaren.

– Endast personer under 12 år får enligt lagen cykla på trottoaren. Äldre personer ska cykla på cykelväg eller körbana, säger Kallio.

Polisen påminner om att cyklisterna alltid borde använda cykelhjälm när de cyklar, med tanke på sin egen säkerhet.

Läs också