Hoppa till huvudinnehåll

Tysklands Seehofer fortsätter pika Merkel - skyndar på flyktingavtal med Italien och Grekland

Inrikesminister Horst seehofer och förbundskansler Angela Merkel under parlamentsgruppens möte den 12 juni 2018.
Inrikesminister Horst seehofer och förbundskansler Angela Merkel under parlamentsgruppens möte den 12 juni 2018. Bild: EPA-EFE/CLEMENS BILAN Angela Merkel,Horst Seehofer,Tyskland,Tysklands kristdemokratiska union (CDU),CSU,seehofer merkel

Debatten om den europeiska migrationspolitiken har igen tagit fart efter tyska inrikesministern Horst Seehofers utspel igår, söndag.

Seehofer säger att han förväntar sig ett genombrott i förhandlingarna mellan Tyskland, Italien och Grekland under den här veckan.

Förhandlingarna med Italien och Grekland var en följd av den kris som hotade att fälla den tyska regeringen tidigare i sommar.

Till tyska rundradiobolaget ARD sade Seehofer att han hoppas på resultat från de bilaterala förhandlingarna inom en snar framtid.

- Jag hoppas att vi kommer att få klarhet i saken under den här veckan, sade Seehofer och tillade att EU-ledarna eventuellt måste diskutera frågan ännu på grund av migrationsfrågans ”komplexa” natur.

Bayerska kristdemokrater på krigsstigen

I dagens läge söker sig många asylsökande som registrerat sig i något av de sydligare EU-länderna vidare till Tyskland.

Det här har varit en nagel i ögat på inrikesminister Seehofers bayerska kristdemokrater (CSU) som i regeringsställning försökt pressa systerpartiet CDU:s Angela Merkel i migrationsfrågan.

Ahmet Davutoglu och Angela Merkel besöker flyktingslägret Nizip i Gaziantep, Turkiet.
Sedan flyktingkrisen år 2015 har Tyskland tagit emot över en miljon människor. På bilden besöker förbundskansler Merkel ett flyktingläger i Turkiet år 2016. Ahmet Davutoglu och Angela Merkel besöker flyktingslägret Nizip i Gaziantep, Turkiet. Angela Merkel,Ahmet Davutoğlu,flyktingar,flyktingläger,Turkiet,Tyskland

I juni drevs den tyska migrationsdebatten till sin spets då CSU hotade med att vidta ensidiga åtgärder i Bayern, om Tyskland inte skärper sin migrationspolitik.

En fullskalig regeringskris avvärjdes i sista stund mot löften om skärpningar av asylpolitiken och bilaterala förhandlingar med Medelhavsländerna

Det här var ändå närmast sätt att sopa problemen under mattan för en stund vilket intervjun med Seehofer visar med önskvärd tydlighet.

Om inte förhandlingarna med Italien och Grekland ger önskat resultat kan den tyska regeringen stå inför en ny kris.

Italien och Grekland kan också kräva eftergifter

Frågan är varför Grekland och Italien skulle gå med på avtal med Tyskland, då länderna redan i dagens läge axlar ett stort ansvar för flyktingmottagandet.

I intervjun för ARD medger inrikesminister Seehofer att det knappast går att nå en överenskommelse om inte Italien och Grekland i gengäld får eftergifter av Tyskland.

I praktiken kan det betyda att Tyskland förbinder sig vid att ta emot fler flyktingar överlag, mot löftet om att personer som redan sökt om asyl i Italien eller Grekland ska kunna avvisas dit, säger Seehofer.

Klart är ändå att mängden flyktingar till Tyskland måste minska och inte öka som ett resultat av förhandlingarna, tillägger Seehofer.

Det skulle den tyska befolkningen inte ha förståelse för, enligt honom.

Inrikesminister Matteo Salvini under ett kampanjmöte nära Milano i juni 2018
Legas Matteo Salvini vill stärka EU:s yttre gränser. Inrikesminister Matteo Salvini under ett kampanjmöte nära Milano i juni 2018 Bild: EPA / Fabrizio Radaelli Matteo Salvini,Italien

En annan femma är hur mycket förståelse Seehofers krav får i Rom och Aten.

Där den grekiska regeringen har öppnat upp för möjligheten att ta emot en del asylsökande så har Seehofers italienska kollega Matteo Salvini från högerpopulistiska Lega tillsvidare vänt dövörat till kraven på en överenskommelse.

Det bayerska delstatsvalet påverkar stämningen

Inrikesminister Seehofers hårdföra migrationslinje måste ses mot bakgrund av det bayerska delstatsvalet som ordnas i oktober.

Konservativa CSU som styrt delstaten med enkel majoritet ser ut att gå mot en brakförlust. Kraven på att stänga gränserna kan ses som ett sätt att vädja till väljarna inför valet.

Delstaten Bayerns premiärminister Markus Söder i München den 16 juni 2018.
Den bayerska regeringschefen Markus Söders CSU ser ut att gå mot en förlust i delstatsvalet. Frågan är om partiets migrationslinje kostat mer än den smakat. Delstaten Bayerns premiärminister Markus Söder i München den 16 juni 2018. Bild: EPA-EFE/MARC MUELLER Bayern,Tyskland,Markus Söder

Av opinionsmätningarna att döma ser CSU och Seehofer ändå ut att kamma noll med sina migrationspolitiska utspel.

Enligt en färsk undersökning anser en majoritet av CSU-väljarna att Seehofers linje blivit en belastning för partiet.

Flyktingkrisen en vattendelare

I samband med flyktingkrisen år 2015 valde förbundskansler Angela Merkels Tyskland att öppna dörrarna för hjälpsökande.

Sedan dess har landet tagit emot över en miljon flyktingar.

Enligt CSU:s Seehofer var det här beslutet ett stort misstag.

Läs mera:

EU-topparna nådde kompromiss om migrationen efter utdragna förhandlingar – Conte: "Italien inte längre ensamt"

EU-ledarna lyckades efter långa och svåra förhandlingar till slut enas om en kompromiss i migrationsfrågan i samband med toppmötet i Bryssel.