Hoppa till huvudinnehåll

33 döda i senaste ebolautbrottet i Kongo, men hoppet lever för framgångsrikt vaccin

24 misstänkta fall av ebola har påträffats i Kongo-Kinshasa, 23 på landsbygden och ett fall i storstaden Mbandaka. Bilden är från Liberia år 2014
Det senaste utbrottet av ebola i Kongo var mellan april och juli. 24 misstänkta fall av ebola har påträffats i Kongo-Kinshasa, 23 på landsbygden och ett fall i storstaden Mbandaka. Bilden är från Liberia år 2014 Bild: EPA-EFE/AHMED JALLANZO Kongo-Kinshasa,Ebola,Hemorragisk feber, Ebola

900 potentiellt smittade personer övervakas som bäst, efter att 43 personer har identifierats som smittade och 33 av dem omkommit i vad man nu vet är Zairestammen av ebolaviruset. Det vaccin som framgångsrikt användes för att bekämpa det förra utbrottet, mellan april och juli, är nu i kraftig användning i Norra Kivu.

Det är Reuters som rapporterat om det senaste utbrottet av ebola, som alltså startade förra veckan i Kongo-Kinshasa.

Enligt WHO kan man eventuellt börja vaccinera sjukvårdspersonal redan i morgon. Det nya experimentella vaccinet rVSV-ZEBOV mot ebola testades alltså framgångsrikt under det förra utbrottet.

Det förra utbrottet dödade 33 människor i Equateurprovinsen, och hittills har det nya utbrottet i provinsen Norra Kivu också dödat 33 personer.

WHO uppger att man identifierat kring 900 personer med bekräftad eller misstänkt smitta. Viruset orsakar blödarfeber, kräkningar och diarré och sprids genom kroppsvätskor.

Oron är att smittan ska sprida sig till grannländerna, Uganda, Rwanda, Sydsudan och Burundi.

WHO:s talesperson Tarik Jasarević säger att vaccinationsordningen är ganska klar.

- Vaccineringen förväntas inledas den här veckan och sannolikt börjar vi med hälsovårdarna och akutvårdarna och fortsätter sedan med de som kan ha kommit i kontakt med viruset och sedan de som har kommit i kontakt med de som kan ha kommit i kontakt med viruset, säger Jasarevic.

Enligt WHO installerar hälsovårdarna nu kylskåp i mängder för att vaccinen ska hållas kalla då de anländer.

Läs också