Hoppa till huvudinnehåll

60 000 har inte kunnat återvända till Fukushima – apor och vildsvin har tagit över i de områden som drabbades värst 2011

 Allmänna kommunikationer som bussar, tåg och pendeltåg har återupprättats på de flesta håll, men det är betydligt färre resenärer jämfört med innan katastroferna.
Allmänna kommunikationer som bussar, tåg och pendeltåg har återupprättats på de flesta håll, men det är betydligt färre resenärer jämfört med innan katastroferna. Allmänna kommunikationer som bussar, tåg och pendeltåg har återupprättats på de flesta håll, men det är betydligt färre resenärer jämfört med innan katastroferna. Bild: Jon Thunqvist Fukushima,Japan,kollektivtrafik,tåg

I Japan har regeringen lovat att alla som drabbades av jordbävningen och kärnkraftsolyckan i Fukushima ska få bo i permanenta bostäder senast år 2021. 9 000 bor fortfarande i barackliknande tillfälliga bostäder.

Det har gått drygt sju år sedan jordbävningen, flodvågen och härdsmältorna satte japanska Fukushima på samma karta som Tjernobyl och Harrisburg.

Att beskriva situationen som "under kontroll" är en sanning med modifikation, men de japanska myndigheterna liksom det ansvariga kraftbolaget Tokyo Electric Power Co (Tepco) gör sitt bästa för att utstråla handlingskraft och optimism.

– Vårt mål är att få igång kärnkraften igen, ju snabbare desto bättre, har Japans premiärminister Shinzo Abe upprepat gång på gång de senaste åren.

Kärnkraftverket i Fukushima efter flodvågen 2011.
Kärnkraftverket i Fukushima efter flodvågen 2011. Kärnkraftverket i Fukushima efter flodvågen 2011. Bild: EPA Japan,Fukushima,radioaktivitet

Energifattiga Japan har sedan tidigt 1960-tal satsat mycket målmedvetet på kärnkraft – efter Fukushima stängdes dock samtliga 50 reaktorer ned för översyn och det är bara ett fåtal som fått klartecken att köra igång igen.

Debatten kring kärnkraftens vara eller icke-vara pågår alltjämt men är inte lika intensiv som den var under de första åren. En majoritet av japanerna vill dock avskaffa kärnkraften på sikt och ersätta den med andra, mer hållbara, energikällor.

Vildsvin och apor har ersatt människorna

Ett besök i de värst drabbade områdena är att förflytta sig till ett övergivet landskap. Den mänskliga närvaron har ersatts av vildsvin och apor som i flockar drar fram längs övergivna, igenvuxna stadsmiljöer.

Djuren är helt orädda och tvekar inte att utmana tillfälliga mänskliga besökare. En sugga med ungar ställer sig på vakt samtidigt som hon högljutt manar ungarna att fortsätta in på nästa gata.

Husen står övergivna i byarna närmast de havererade reaktorerna. Vildsvin och apor drar i flockar längs gatorna i jakt på mat.
Husen står övergivna i byarna närmast de havererade reaktorerna. Vildsvin och apor drar i flockar längs gatorna i jakt på mat. Husen står övergivna i byarna närmast de havererade reaktorerna. Vildsvin och apor drar i flockar längs gatorna i jakt på mat. Bild: Jon Thunqvist Fukushima,Japan,hus

Det har gått mer än sju år sedan den ödesdigra marsdagen 2011 då en jordbävning och sen en väldig flodvåg ödelade en kuststräcka på 30-40 mil.

Dagarna efteråt höll Japan och världen andan när kärnreaktorerna i Fukushima havererade en efter en och radioaktivitet i hittills okända mängder spreds över ett område många kvadratmil stort.

På många platser finns minnesmonument över de som omkom när flodvägen vällde in och ödelade allt i sin väg.
På många platser finns minnesmonument över de som omkom när flodvägen vällde in och ödelade allt i sin väg. På många platser finns minnesmonument över de som omkom när flodvägen vällde in och ödelade allt i sin väg. Bild: Jon Thunqvist Fukushima,Japan,Gravsten,Minnesmärke

60 000 har inte kunnat återvända

Drygt 300 000 människor evakuerades under de första dagarna och inhystes i skolor, gymnastiksalar och varhelst det gick att få tak över huvudet.

Sedan dess har många flyttat tillbaka – men fortfarande är det drygt 60 000 personer som inte kunnat återvända. 9 000 av dem bor alltjämt i de barackliknande nödbostäder som uppfördes under sommaren och hösten 2011.

– Man måste ha i åtanke att grundläggande samhällsfunktioner som vård, omsorg och skola inte är tillbaka på de nivåer som gällde innan den 11 mars. Därför är det många som inte vill flytta tillbaka, vilket är helt förståeligt, säger Fukushimas guvernör Masao Uchibori och nickar beklagande när frågan om återvändande kommer upp.

Ytterst få byggnader kunde stå emot vattenmassorna som på sina håll nådde flera kilometer inåt land.
Ytterst få byggnader kunde stå emot vattenmassorna som på sina håll nådde flera kilometer inåt land. Ytterst få byggnader kunde stå emot vattenmassorna som på sina håll nådde flera kilometer inåt land. Bild: Jon Thunqvist Fukushima,Japan,hus

Från regeringens sida har man i det längsta försökt undvika att ge definitiva svar, men nyligen lovade premiärminister Shinzo Abe att samtliga drabbade i Fukushimas grannlän ska ha fått nytt permanent boende senast år 2021 – det vill säga tio år efter katastrofen.

Men de tusentals människor som bodde närmast kärnkraftverket får dock finna sig i att hitta boende på annat håll. Deras hem kommer under överskådlig tid att vara utlämnade åt vilda djur.

Text: Jon Thunqvist

Läs också