Hoppa till huvudinnehåll

Ägretthägern häckade i Finland för första gången

Ägretthäger
Ägretthäger Bild: Mostphotos Great egret,ägretthäger,Häger

Organisationen Birdlife meddelar att ägretthägern har häckat i Finland för första gången någonsin, och det i Borgå. Ett ägretthägerpar häckade bland en gråhägerkoloni.

Ägretthägerparet som häckade i Borgå fick fyra ungar som lämnade sitt bo förra veckan. På Birdlifes webbplats (på finska) finns en bild av ungarna som är på väg att lämna boet.

Det häckande paret anlände till sitt revir i slutet av april och började lägga ägg i mitten av maj. Ungarna kläcktes kring midsommar.

En av fåglarna hade en ringmärkning, som visade att fågeln hade fötts i Nederländerna för två år sedan.

Ägretthägern försökte också häcka tillsammans med ett gråhägerpar i Vichtis den här sommaren, men häckningen avbröts redan i ruvningsfasen.

Hundratals observationer de senaste åren

Ägretthägern är ungefär lika stor som en gråhäger, men helvit. Arten har haft en kraftig spridning norrut och västerut under de senaste åren. Till exempel i Sverige bekräftades den första häckningen 2012.

Ägretthäger
Ägretthäger Bild: Mostphotos Great egret,ägretthäger,Häger

I Finland observerades ägretthägern för första gången i Helsingfors kring valborg 1966.

I slutet av 1980-talet hade ungefär 40 observationer gjorts och sedan 1990-talets början har arten observerats i Finland årligen.

Under de senaste åren har man gjort hundratals observationer årligen, så det var väntat att hägern skulle häcka i Finland förr eller senare.