Hoppa till huvudinnehåll

Analys: Saudiarabien använder krisen med Kanada för att stärka kronprinsens ställning

Kronprins Mohammed bin Salman
Mohammed bin Salman vill visa sig stark i internationella relationer Kronprins Mohammed bin Salman Bild: EPA/OLIVIER DOULIERY Saudiarabien,Muhammad bin Salman

Den diplomatiska krisen mellan Saudiarabien och Kanada, som inleddes på fredagen, har fördjupats till den grad att Saudiarabien har gett Kanadas ambassadör 24 timmar på sig att lämna landet. Krisen är ett tecken på att Saudiarabiens 32-årige kronprins Mohammad bin Salman är färdig att ta till hårda tag för att tysta kritik mot landet.

Saudiarabien och Kanada hamnade i ett relativt ovanligt diplomatiskt gräl på fredagen. Kanada kritiserade Saudiarabien för att landet fängslat människorättsaktivister.

- Kanada är gravt oroat över fängslandet av människo- och kvinnorättsaktivister i Saudiarabien. Vi uppmanar Saudiarabien att frige dem och alla andra människorättsaktivister, twittrade Kanadas utrikesministerium.

Tidigare har Saudiarabien sällan skridit till åtgärder efter kritik, men saker tyder på att den nya kronprinsen Mohammad kommer att sköta frågor annorlunda. Landet inledde med att fördöma Kanadas uttalande.

- Saudiarabien godkänner inte att andra länder lägger sig i våra interna frågor och anser att Kanadas ställningstagande är en attack mot vårt land, twittrar Saudiarabiens utrikesministerium.

Saudiarabien fortsatte med att beordra Kanadas ambassadör att lämna landet, inhibera alla direkta flyg till Toronto och meddela att landet fryser all ny handel med Kanada.

Ett Twitterkonto, som beskrivits som ett officiellt konto för Saudiledningen, hotade möjligen också indirekt Kanada med en terrorattack liknande 9/11.

- Ett arabiskt ordspråk: Den som blandar sig i det som inte berör honom hittar något som inte behagar honom.

Twittermeddelandet togs snabbt ner, och den officiella förklaringen var att planet illustrerade ambassadören som återvänder hem.

Allt det här tyder på att Mohammed, som steg i rang och blev kronprins i fjol, försöker visa att han bemöter kritik hårt. På så sätt kan han stärka sin ställning inrikes.

Mohammed har hyllats i väst för att vara ambitiös och driftig samt för att driva reformer i det konservativa kungadömet. Bland annat anses han vara drivkraften bakom uppluckringen av kvinnornas körförbud i Saudiarabien.

Samtidigt har Saudiarabien slagit hårt till mot människorättsaktivister och bland annat fängslat aktivister som länge kämpat för kvinnors rätt att köra. Det kan ses som ett budskap om att det är kungahuset, inte aktivisterna, som bestämmer takten när landet reformeras.

Bilmässa i Saudiarabien
Saudiarabien har luckrat upp vissa lagar, samtidigt som landet slagit hårt mot människorättsaktivister Bilmässa i Saudiarabien Bild: AFP Saudiarabien

Men Mohammed bin Salman har inte bara slagit till mot aktivister. I november låste regeringen in hundratals inflytelserika affärsmän, bland annat prinsens kusiner, på hotellet Ritz Carlton i Riyad, ”för att bekämpa korruption”. I samband med tillslaget fryste man tillgångar värda miljoner. Samtidigt håvade prinsen åt sig mer makt.

När det kommer till utrikespolitik anses Mohammed ha förvärrat situationen i en region där läget redan sen tidigare är spänt. Under hans tid har Saudiarabien lett en diplomatisk blockad mot Qatar och fört ett krig i Jemen som utvecklats till en humanitär kris.

Saudiarabien har också vårdat sitt förhållande till USA.

Kungadömets kontakt med väst har länge varit handelsbaserat. Saudiarabien har sålt olja och köpt vapen för miljarder dollar. Det har delvis skyddat landet från kritik.

Människorättsorganisationer har kritiserat Saudiarabiens sätt att utfärda dödsstraff, ofta genom halshuggning, och att landet fängslar personer som kritiserar regimen. Den internationella kritiken har ändå varit relativt tandlös och lätt för kungadömet att avfärda.

I och med att Saudiarabien har slagit till hårdare mot dissidenter kan situationen ändå förändras.

Därför verkar det som att Saudiarabiens diplomatiska och ekonomiska attack mot Kanada handlar om att göra landet till ett varnande exempel för hur det går om man tar sig för stora friheter när det kommer till att kritisera regeringen.

Nu är frågan hur andra länder kommer att reagera på incidenten.

- USA och EU måste stöda Kanada och visa att vi inte ger efter när det handlar om kvinnors rättigheter och mänskliga rättigheter, twittrade USA:s före detta ambassadör till FN, Susan Rice.

Verkligheten ser ändå annorlunda ut. Europeiska kommissionen uppges ha bett Saudiarabien om en utredning över de fängslade aktivisterna, men har inte kommenterat krisen. Trumpadministrationen har inte heller vela lägga sig i.

Däremot har Förenade Arabemiraten, Bahrain och den palestinska myndigheten meddelat att de stöder Saudiarabien. Det kan betyda att Kanada kan drabbas av biverkningar i området.