Hoppa till huvudinnehåll

Åskan kommer i slutet av veckan: "Lönar sig att följa prognoserna från och med torsdag"

Åskväder
Åskväder Bild: Mostphotos Oväder,väderlek,väderprognos,åska

Några av sommarens kanske sista riktigt varma dagar kommer nu, och med dem en åskperiod på några dagar. Det säger Yles meteorolog Toni Hellinen.

På torsdag inleds en flera dagar lång åskepisod, enligt Hellinen. Temperaturen återgår till över 30-strecket på torsdag innan kvicksilvret sjunker kanske så lågt som till 20 grader på lördagen, i hela landet med ett eventuellt undantag för landets östra delar.

Värmen kan hållas kvar

Om allt vill sig väl för soldyrkarna kan det varma vädret hålla i sig, eller åtminstone göra gästspel, långt in i september.

- Halvvägs in i september kan vi ännu ha värmebölja. Jag blir inte alls överraskad om rekordet för varma dagar slås, säger Hellinen.

Rekordet för antalet dagar som kan räknas till värmebölja ligger i dagsläget på 65, det skedde 2002, medan silvret går till 2006 som hade 61 sådana dagar som på finska kallas "hellepäivä".

I år har vi hittills haft 56 böljande dagar, och Hellinen tror att det finns åtminstone 30 potentiella dagar kvar att fylla på den siffran.

Kolla på prognosen om du ska ut

Hellinen råder de som har tänkt röra sig mycket i de regionerna som hotas av åska att följa med väderrapporten.

I princip gäller åskvarningen ändå hela landet, så vare sig du ska på festival i Helsingfors, ut med båten eller på vandring i skogen gäller det att hålla koll.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes