Hoppa till huvudinnehåll

Flera journalister har gripits av polisen i Vitryssland misstänkta för att ha stulit nyheter

Bild av gripna journalister.
Bild av gripna journalister. Belarus

I Vitrysslands huvudstad Minsk har flera journalister på den privata webbtidningen tut.by gripits av milisen. Bland de gripna finns chefredaktören Marina Zolotova. På tisdagen pågick husrannsakan på redaktionen som hyr två våningar i ett kontorshus i Minsk.

Ägaren och grundaren av tut.by Jurij Zisser säger per telefon till Yle att han är mycket överraskad över situationen. Han har själv inte fått någon direkt information av åklagarmyndigheten och han vet heller inte hur många redaktörer som har gripits..

Orsaken till tillslaget är enligt det vitryska åklagarämbetet att webbtidningen olagligt har hackat sig in på den statliga nyhetsbyrån BELTA:s sidor www.belta.by och på så sätt fått tillgång till nyhetsmaterial.

Den ekonomiska förlusten för BELTA ska vara betydande.

- Jag fattar inte varför någon skulle göra så, en månadsprenumeration kostar oss bara 600 rubel, cirka 250 euro, det är småpengar, säger Jurij Zisser.

Zisser säger att det inte ät tidningen tut.by som misstänks för brott utan enskilda redaktörer.

Webbtidningen är en av fåtaliga fria medierna i Vitryssland.