Hoppa till huvudinnehåll

Helander kolugn och full av självförtroende inför livets största tävling – Ruuskanen skonar nykomlingen från hyss i några dagar till

Oliver Helander, FM 2018.
Oliver Helander siktar på att spräcka kvalgränsen 82 meter i EM-premiären. Oliver Helander, FM 2018. Bild: All Over Press / Vesa Pöppönen Oliver Helander

Tanken är att försöka klara kvalet så snabbt som möjligt, säger Oliver Helander inför EM-kvalet där 21-åringen går in som statistiksexa. Supersommaren har inte överraskat Antti Ruuskanen, medan tränaren Glenn Lignell utlovar ännu längre bågar.

Svaren håller bekant format när Oliver Helander sätter sig framför den samlade pressen i Berlin.

De övriga finländarna småskrattar godhjärtat när Kariskillen sin vana trogen kortfattat och lakoniskt svarar på frågorna som haglar in. Hela tiden med ett litet finurligt leende på läpparna.

Den senaste tidens träningar har gått ”helt bra”, kroppen är ”hyfsat hel” och hans mentala förberedelser inför karriärens hittills största utmaning går ut på att ”ta det lugnt”.

– Inte vet jag nu om jag har några speciella tankar. Tanken är att jag ska försöka klara kvalet så snabbt som möjligt, säger Helander när Yle Sporten får en pratstund med sommarens sensation.

Skulle det vara viktigt för dig att klara kvalgränsen 82 meter i första kastet?

– Nåjo, nog är det ju alltid bra om man klarar i första, så behöver man inte bli där och fundera desto mera.

Du låter självsäker, är du faktiskt så säker på formen som det verkar?

– Jo, nog borde formen finnas där fortsättningsvis.

Ruuskanen: En toppenindivid

Oliver Helander har tagit Friidrottsfinland med storm denna säsong. Han har förbättrat sitt rekord med nästan åtta meter och ligger sexa i Europa med personbästat 88,02 från SFI-mästerskapen i Jakobstad för en månad sedan.

– Jag förväntade mig att han skulle ha kastat flera meter längre redan i fjol. I den där åldern kommer det lätt plötsligt 3-5 meter till, säger Antti Ruuskanen, Finlands andra spjutrepresentant i Berlin.

Antti Ruuskanen och Oliver Helander.
Antti Ruuskanen och Oliver Helander utgör Finlands manliga spjutduo i Berlin. Antti Ruuskanen och Oliver Helander. Bild: Lehtikuva Antti Ruuskanen,Oliver Helander

Den dubbla EM-medaljören har tränat en hel del tillsammans med Helander och blev besegrad av sin tretton år yngre landsman i många fysiska test i vintras.

– Framför allt i hopp var han helt överlägsen. Han är idrottsligt alldeles strålande med fantastiska ben. Dessutom en bra tävlingsmänniska och helt enkelt en toppenindivid.

– Som tur förstod han att välja rätt gren, flinar Ruuskanen och syftar på Helanders handbollsbakgrund.

Tränaren: Oliver väldigt avspänd

Helanders tränare Glenn Lignell beskriver supersäsongen som en ”liten överraskning”, men han har hela tiden varit medveten om adeptens kapacitet – och taket är inte nått.

– Jag tror det skulle finnas ännu någonting att ta. Det är klart att när man ligger på såna här metrar ska det mesta stämma, men inte tror jag det här är Olivers max i nuläget – och förstås allra minst på längre sikt.

Kanonsommaren har bidragit till stor medieuppmärksamhet i spjuttokiga Finland och Helander har fått vänja sig vid att vara ett namn på det blåvita idrottsfolkets läppar.

– Han har tagit det ganska lugnt i uppståndelsen. Vi har inte gått med i riktigt alla jippon, annars skulle det varit någonting varje dag och vecka. Det är förstås en ny situation, men jag tycker det hela hållits under kontroll.

Hur nervös har Oliver verkat inför mästerskapsdebuten?

– Jag tycker han verkar väldigt avspänd, och det är viktigt. Han är nu inte den som tar någon större stress annars heller, konstaterar Lignell om alltid lika lugna Helander.

Inte kan man ju gå runt och idolisera sina motståndare― Oliver Helander

Nervositeten har inte smugit på ännu, men kanske när det blir dags för kval, säger Oliver Helander själv.

Livets största tävling på den största arenan han tävlat på – och dessutom i gren med stort tyskt fokus.

Tyskland dominerar herrspjutet med tre kastare över 90 meter i sommar och stödet för hemmakastarna kommer att vara enormt.

– Säkert blir det bra stämning åtminstone i finalen, man skulle ju tror att det är i alla fall nästan fullsatt med tre tyskar som i princip alla kan ta guld, säger IF Raseborg-kastaren.

Oliver Helander står med ett spjut i handen på Centralgatan i Karis.
Oliver Helander står med ett spjut i handen på Centralgatan i Karis. Bild: Bubi Asplund / Yle spjutkastning,friidrott,spjut,spjutkastare,Oliver Helander,Karis,Raseborg,Västnyland

Helander har mött en del världstoppar i sommar, bland annat under Paavo Nurmi Games, men inte i samma skala som på Berlins olympiastadion.

Det berör ändå inte ynglingen.

– Nä, inte kan man ju gå runt och idolisera sina motståndare. Om man gör det är man nog på fel plats.

Snart utlovas spratt

Antti Ruuskanen väntar sig två finländare i final och påminner att medaljerna inte är utdelade på förhand, även om tyskarna ligger långt före alla andra i statistiken.

Själv gjorde Ruuskanen mästerskapsdebut just i Berlin i VM 2009, då han efter ett kval som avbröts på grund av ösregn tog sig till final med en centimeters marginal.

Efteråt blev han liksom andra blåvita nykomlingar offer för ett skämtsamt hyss av det mer rutinerade gardet.

Nu väntar samma för Helander.

– Men så pass artig måste man vara att man låter honom kasta klart först, så han inte tappar konceptet på grund av det, skrattar Ruuskanen.

Oliver Helander, FM 2017.
Oliver Helander, FM 2017. Bild: Marko Tuominiemi / All Over Press Oliver Helander

Om allt går väl sker sprattet tidigast på torsdag kväll. Då avgörs nämligen spjutfinalen – och där kommer Oliver Helander att kasta, spår tränaren.

– Kvalgränsen är 82 meter och inte säger jag att det är vardagsmat, absolut inte, man får nog kasta helt på allvar och speciellt i nya, lite utmanande förhållanden, men jag tror nog han klarar gränsen och tar sig till final, säger Glenn Lignell.

Och Helanders egen tippning? Frågan om vad han tror på för kvalresultat får ett typiskt svar.

– Över kvalgränsen.

Spjutkvalet står på EM-programmet på onsdag. Ruuskanen kastar i grupp A med start klockan 14.00, Helander i grupp B klockan 15.25.

Läs mera:

Oliver Helander inför EM: Jag har resurser att kasta över 90 meter

Ett av Finlands största medaljhopp i friidrotts-EM i Berlin sjuder av självförtroende inför tävlingarna. Han säger att han har resurser att kasta över 90 meter om det krävs för att vinna EM-guld.

Läs mera:

Helander fick inte EM-sällskap i Jyväskylä – viftar bort medaljmålen: "I bästa fall en outsider"

Oliver Helander tog väntat nog guld i herrspjutet i Kalevaspelen, men det var inte många som hade förväntat sig två pallplaceringar för IF Raseborg. Teo Takalas personbästa gav tredje plats medan 81,26 räckte till för guld.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport