Hoppa till huvudinnehåll

Iltalehti: Polisen utreder Teuvo Hakkarainens och Ville Vähämäkis boendearrangemang

Riksdagsledamoten Ville Vähämäki sitter vid ett bord.
Riksdagsledamoten Ville Vähämäki Riksdagsledamoten Ville Vähämäki sitter vid ett bord. Bild: Mikko Koski / Yle Ville Vähämäki,riksdagen

Centralkriminalpolisen tittar närmare på Teuvo Hakkarainens (Sannf) och Ville Vähämäkis (Sannf) boendearrangemang, rapporterar tidningen Iltalehti. I det här skedet är det inte fråga om en regelrätt förundersökning.

Hakkarainen och Vähämäki har lyft förhöjd kostnadsersättning med hänvisning till hyreskostnader för andra bostad i Helsingfors.

Lokalen som de hyrt är inte en riktig bostad utan en bastu som finns i källarvåningen i ett höghus. Hakkarainen har lyft förhöjd ersättning sedan september 2013 och Vähämäki under perioden september 2013 - november 2015.

Den skattefria ersättningen uppgår till 493,40 euro i månaden och villkoret är att riksdagsledamoten äger eller hyr en andra bostad i Helsingfors, Vanda, Esbo eller Grankulla. Hyran som de båda riksdagsledamöterna betalade uppgick till 347,50 euro i månaden.

Vähämäki har medgett att han såg till att hyreskontraktet formuleras om så att ordet bastu ändras till källarbostad, för att riksdagen skulle godkänna arrangemanget. Han säger att Hakkarainen inte kände till att bostaden egentligen var en bastu.

Vähämäki hyrde olaglig bostad

Enligt Iltalehti hyrde Vähämäki 2011-2013 en andra bostad som Helsingfors stad senare konstaterade var ett lagerutrymme som olagligt ändrats om till bostad. Staden gav senare order om att köksvrån och badrummet i lokalen ska rivas.

Vähämäki betalade 800 euro i månaden i hyra för lokalen.

Riksdagen börjar i dag utreda Hakkarainens och Vähämäkis boendearrangemang.

Läs mera:

Iltalehti: Teuvo Hakkarainen får extrastöd för att bo i en bastu - riksdagen ska utreda ledamotens boendearrangemang

Sannfinländarnas riksdagsledamot Teuvo Hakkarainen får förhöjd kostnadsersättning för att han hyr en andra bostad i Helsingfors.
Det som Hakkarainen hyr är emellertid ingen lägenhet utan en bastuinstallation, visar en utredning av Iltalehti.

Läs också