Hoppa till huvudinnehåll

Ingå involverar aktivt sina invånare i planeringen – workshop ska ge goda idéer för Ingåstrand

Porträttbild på tre personer - Henrik Wickström, Marja Kuisma och Elisabeth Liljeqvist.
Kommunstyrelsens ordförande Henrik Wickström (SFP), tf. planläggningschef Marja Kuisma och kommuninvånaren Elisabeth Liljeqvist. Porträttbild på tre personer - Henrik Wickström, Marja Kuisma och Elisabeth Liljeqvist. Bild: Yle/Christoffer Westerlund Ingå,Henrik Wickström,elisabeth liljeqvist

Man kan inte få för mycket information om kommunens planer. Det säger Ingåbon Elisabeth Liljeqvist, som deltar i kommunens rundvandring i det område där det ska ordnas bostadsmässa.

Ingå kör nu i gång det konkreta arbetet med detaljplanen för Ingåstrandområdet. Tidtabellen är stram eftersom man hoppas att planen ska godkännas i kommunfullmäktige redan på våren.

- Därför är det viktigt att i det här skedet få med så många olika aspekter som möjligt. Vi försöker sedan beakta de synpunkter och aspekter som kommer fram, säger kommunstyrelsens ordförande Henrik Wickström (SFP).

Ingå kommun ordnar därför en workshop på tisdag kväll (7.8) som alla kommuninvånare är välkomna att delta i. Förutom traditionell information bjuds det också på en rundvandring i Ingåstrandområdet.

På det sättet kan alla helt konkret se vilka områden som påverkas och skapa sig en bild av hur det kommer att se ut.

Vill höra lokala åsikter

De som deltar i workshoppen delas upp i grupper och får bland annat svara på en enkät under rundvandringen, säger tf planläggningschef Marja Kuisma.

- Meningen är att vi inleder arbetet med den här gåturen. Det första steget är att höra lokala synpunkter och synvinklar, säger hon.

Konkret att samlas på plats och ställe

Ingåbon Elisabeth Liljeqvist är en av dem som kommer att delta i workshoppen och rundturen.

Hon tror att evenemanget kan locka en hel del människor eftersom planläggningsprocessen blir mera konkret då man får komma till plats och ställe.

- Rundturen är ett intressant grepp från kommunens sida. Samtidigt är jag lite överraskad eftersom man tidigare har kunnat delta i enkäter och informationsmöten.

Elisabeth Liljeqvist tycker att kommunen sköter informationen om olika projekt bra. Är man intresserad finns det massor av information på nätet, säger hon.

- Men då man kommer till plats och ställe kan man vidga vyerna. Och om det kommer fram någon ny information så kan man ställa frågor till dem som är involverade i projektet, fortsätter hon.

”Ge konstruktiv kritik”

Ingå kommun får överlag bra betyg av Elisabeth Liljeqvist när det gäller att lyssna på kommuninvånarna. Alla har till exempel möjlighet att ge feedback på kommunens webbsida.

- Om man tycker att något är fel eller borde förändras så kan man komma med konstruktiv kritik och förslag till hur det kunde vara på ett annat sätt, i stället för att knyta näven i byxfickan.

Själv är hon optimistiskt inställd till Ingåstrandprojktet. Hon hoppas att det ska bli ett bostadsområde för mänskor av alla sorter, både i olika åldrar och med olika ekonomiska förutsättningar.

- Jag tycker att det viktigt att bostadsområdet smälter in i området och att man försöker bevara grönområden så långt det är möjligt. Och jag tror att parkeringsfrågan kommer att bli en utmaning.

Viktigt att lyssna på invånarna

Det var i samband med arkitekttävlingen för området i våras som det blev klart att invånarna skulle få bekanta sig med Ingåstrand på det här sättet, säger Henrik Wickström.

- Vi ville ordna en tillställning där invånarna tillsammans med planläggarna kan gå och se på området.

En sandväg och buskar,
Ingåstrand ligger i Ingå kyrkby. En sandväg och buskar, Bild: Yle/Christoffer Westerlund Ingå,ingåstrand

Han understryker samtidigt att planläggningsprocessen är mångfacetterad. En av de centralaste delarna är invånarnas roll, säger han.

- Via lagstiftningen har vi regler för hur planläggningsprocessen ska se ut och en av de viktigaste är att lyssna till invånarna och de människor som bor vid området.

Åsikterna har betydelse

Både Marja Kuisma och Henrik Wickström försäkrar att alla synpunkter är viktiga och på sätt eller annat tas med i processen.

- Jag tycker att samtal och deltagande kanske är det viktigaste i planläggningsprocessen. Vi samlar ihop idéer och tar med dem som är bra, säger Marja Kuisma.

Workshoppen startar klockan 18 i Ingå bibliotek i kommungården. Före rundturen ges allmän information om projektet. Efter rundturen blir det diskussion i köpcentret Strand.

Tillägg 8.8. Turen lockade ungefär 70 deltagare, skriver Henrik Wickström på Twitter.