Hoppa till huvudinnehåll

Katthuset i Lovisa har haft fullt upp i sommar: ”Antalet katter har exploderat under sommaren”

Ann-Sofi Sjögård bland sina kattor
Ann-Sofi Sjögård är ordförande för katthuset i Lovisa. Katten Sputnik till höger söker nytt hem. Ann-Sofi Sjögård bland sina kattor Bild: Yle/Max Kivivuori Hemlösa katter,ann-sofi sjögård

Katterna flockas kring våra fötter när vi stiger in i det lilla katthuset i Lovisa. De tror att de ska få mat.

Efter en stund inser katterna att det var falskt alarm och de försvinner ut genom kattluckan till den inhägnade rastgården.

- I början av året var det jättelugnt men nu på sommaren har antalet katter som kommit hit exploderat, nästan mer än det varit på några år, säger katthusets ordförande Ann-Sofi Sjögård.

Till katthuset är förutom katter, också hundar och andra smådjur välkomna. Katter är ändå den huvudsakliga djurgruppen. Årligen handlar det om runt 60 nya katter som kommer till katthemmet.

En kattfamilj bakom ett hönsnät
Det finns för tillfället också kattungar på katthuset i Lovisa. Mamma-katt vakar över ungarna som finns i bakgrunden. En kattfamilj bakom ett hönsnät Bild: Yle/Max Kivivuori Hemlösa katter,lovisa

Antalet sommarkatter minskat överlag

Sjögård berättar att antalet sommarkatter överlag har minskat en del på senare år. Trots det så är sommarhalvåret från maj till september ändå den tid på året då de flesta katter kommer till katthuset.

- Det här året har jag nog märkt att det finns sådana som har åkt till sina sommarstugor och så har där varit någon katt som väntat och varit hungrig. Då är det svårt att veta om den har varit där hela vintern. På hösten brukar det också komma en del katter till oss.

Sommarkatter är katter som tas om hand under sommaren av människor som är på semester och har tid och möjlighet att sköta om dem. När hösten kommer lämnas katterna vind för våg och utan omsorg.

- Om man hittar en katt kan man ta kontakt med oss så kommer vi endera och söka den eller så kan man hämta den hit till oss, säger Sjögård.

Ann-Sofi Sjögård leker med sin hund
Katthemmet tar också emot hundar och andra smådjur. Här är Ann-Sofi Sjögård tillsammans med sin egna hund Hatchi, som är en sju år gammal American Akita. Ann-Sofi Sjögård leker med sin hund Bild: Yle/Max Kivivuori Hemlösa katter,hund,lovisa

Katterna är magra och hungriga

Ann-Sofi Sjögård är djurskötare och har sitt eget hus på gården där katthusen finns. Totalt handlar det om 21 katter fördelade på tre katthus. Sjögård har själv fyra egna katter som kommer från katthuset.

- Katterna som kommer hit brukar vara ganska magra och hungriga. På sommaren brukar de oftast ha fästingar som vi får plocka bort.

På långhåriga katter som kommer till katthuset är det vanligt att pälsen har tovat sig så pass illa att den måste rakas bort.

Det är en stor omvandling som katterna på katthuset går igenom, från magra krakar till välmående och kelsjuka sällskapsdjur.

- Det här jobbet är så givande när man får vara med katterna och se när de blir i skick och får nya hem, säger Sjögård.

En svartvit katt tittar in från en lucka
Katterna har tillgång till en rastgård utomhus. En svartvit katt tittar in från en lucka Bild: Yle/Max Kivivuori Hemlösa katter,lovisa

Behöver fler skötare

Katthuset i Lovisa drivs med hjälp av donationer och frivilligarbete. Det som krävs av personer som vill jobba på katthuset är att de tycker om att städa och att de är djurkära.

Intresset bland människor för att hjälpa till är ändå ganska lågt, enligt Sjögård.

- Vi behöver hela tiden fler frivilliga arbetare.

I framtiden önskar Sjögård ändå att det inte ska behöva komma katter alls till katthuset från Lovisatrakten. Och på god väg är det.

En katt i sin bur
Elviira är femton år gammal och döv. Hon har tagit sandlådan som sitt hem eftersom det är svalare där. En katt i sin bur Bild: Yle/Max Kivivuori Hemlösa katter,lovisa

- Tidigare, för 30 år sedan, var det flera hundra katter som behövde nytt hem. Nu under de senaste åren har det minskat så pass mycket att det normala är att vi har runt 15 stycken som väntar på nya hem.

Här kan du lyssna på intervjun från katthuset: