Hoppa till huvudinnehåll

”Magiska stunder av sorg och glädje” – premiär för mästarkurs på Pellinge musikdagar i Borgå

Flygel och noter.
Flygel och noter. Bild: Yle/Mikael Kokkola Nutida klassisk musik,flygel,pellinge musikdagar

Pellinge musikdagar i Borgå bryter ny terräng genom att erbjuda lovande unga sångare en chans att få lära sig mer av festivalens artister. I år ges sju konserter under musikdagarna.

Ansatsen är stark och tydlig; den ljusa salen i Borgå musikinstitut fylls av tysk romantisk liedsång.

Redan efter några takter avbryter Andreas Schmidt sin elev Juhana Kotilainen. Med en lugn stämma följer en kort analys av rytm och tolkning.

Sex sångare är med på mästarkursen. De uppträder på lördag på Tillmans fiskrestaurang. Den konserten är redan slutsåld. Innan det har de lektioner varje dag.

Sångare vid en flygel.
Juhana Kotilainen på mästarkursen tolkar medan Gustav Djupsjöbacka ackompanjerar. Sångare vid en flygel. Bild: Yle/Mikael Kokkola Nutida klassisk musik,Juhana Kotilainen

- Det finns mycket att tänka på då man sjunger klassisk sång. Tekniken ska sitta perfekt; det gäller att behärska uttalet på många olika språk och så förstås tolkningen, säger Hillevi Martinpelto, den andra av lärarna på mästarkursen.

Hon är utnämnd till kunglig hovsångare i Sverige och ska under veckan hinna med tre egna konserter och all undervisning.

- När vi sjunger gäller det att få fram de små berättelserna som finns i sångerna. Lyssnaren ska få uppleva magiska stunder av sorg och glädje.

Två sångerskor vid en flygel.
Monica Groop och Hillevi Martinpelto. Två sångerskor vid en flygel. Bild: Yle/Mikael Kokkola Monica Groop,Nutida klassisk musik,Hillevi Martinpelto,pellinge musikdagar

Den lilla festivalen har under sina tre år vuxit en del, från tre konserter till sju plus mästarkursen. Hela programmet finns att ta del av på festivalens webbplats.

Operasångaren Monica Groop är konstnärlig ledare för musikfestivalen och sommargäst på Pellinge. Hon har stor glädje av sitt breda internationella kontaktnät.

För att få en lyckad konsertupplevelse ger hon rådet att ta till sig sångtexterna.

- När det gäller vokalmusik så finns det en text som har inspirerat tonsättaren. Att läsa den innan sångaren tar vid gör det lättare att uppleva uppförandet av verket, säger Groop.

Alla sångtexter finns i musikdagarnas programblad både på svenska och finska. Festivalen börjar på fredag på Solhälla och avslutas på söndag i Borgå domkyrka.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland