Hoppa till huvudinnehåll

På tv i kväll: Dag 2 av friidrotts-EM – Murto och Nikkanen kvalar i stav

Tolv finländare medverkar under den andra dagen av friidrotts-EM i Berlin. En het tysk sommarkväll med fullspäckad agenda avslutas med att Europamästare koras på 100 meter.

Åtta finländare gjorde sitt redan under förmiddagen och det positiva utropstecknet var Topi Raitanen som är finalklar på 3000 meter hinder.

Gångarna hade det föga överraskande svettigt och bara två av fyra finländare kom i mål på 50 kilometer. Kvaltorsk blev det däremot för Sara Kuvisto på 800 meter, Viivi Lehikoinen på 400 meter häck och Senja Mäkitörmä i kulringen.

Inte är det en idealisk situation― Wilma Murto

Under kvällspasset medverkar fyra finländare. Elmo Savola fortsätter sin tiokamp, Arttu Vattulainen löper 10 000 meter och stavduon Wilma Murto-Minna Nikkanen hoppar kval.

Murto är delad nia i Europastatistiken, men blev sjuk veckan före EM och är mitt inne i en antibiotikakur.

– Inte är det en idealisk situation, men inte ska vi låta det störa. Som tur är jag inte en långdistanslöpare eller gångare, jag kommer betydligt lättare undan. Månne det inte går helt bra, sade Murto ett drygt dygn före kvalet.

Vattulainen är enda finalfinländare i och med att David Söderberg och Henri Liipola föll ut i släggkvalet, liksom Arttu Kangas i kula. Kvällen avslutas med finaler på 100 meter.

TV-tider:

kl. 19.35–23.00 TV2

Tävlingarna refereras på svenska av Leif Lampenius och expertkommentator Mikael Ylöstalo. Tv-sändningen gör emellanåt svängar till Glasgow för att visa andra grenar under super-EM. På Arenan visas friidrotten utan avbrott.

Kvällspasset på Arenan hittas HÄR.

Tidtabell:

19.30 H tiokamp höjdhopp Elmo Savola
19.45 H slägga final
20.05 D 100 meter semifinal
20.05 D stavhopp kval Wilma Murto, Minna Nikkanen
20.25 H 100 meter semifinal
20.45 H 400 meter häck semifinal
21.20 H 10 000 meter final Arttu Vattulainen
21.33 H kula final
22.00 H tiokamp 400 meter Elmo Savola
22.30 D 100 meter final
22.50 H 100 meter final

Läs mera:

Borgås löpardrottning och glassfantom får styrka av hemstadens stöd – vägrade ge upp EM-hoppet: ”Många andra hade redan kastat in handduken”

Som 26-åring går Sara Kuivisto in i sitt första stora friidrottsmästerskap. Jag hittar egentligen inte på nånting som kunde ha gått bättre, säger Borgå Akilles-löparen som åtnjuter stort stöd i hemstaden.

Läs mera:

Bakslag för Wilma Murto vid EM-tröskeln: ”Som tur är jag inte långdistanslöpare”

Ingen idealisk situation, medger Wilma Murto inför EM-kvalet i Berlin. Stavhopparen hör till Finlands hetaste framgångshopp men har drabbats av sjukdom inför Tysklandsresan.

Läs mera:

Sämsta resultatet på tio år för febrig Söderberg, som trots timmar på sjukhus inte fått förklaring på problemen: ”Frisk kastar jag 69 meter klockan 3 på natten”

David Söderberg kände sig som ett frågetecken inför släggkvalet i EM – och frågetecknen står kvar efter en svag insats. Söderbergs hälsa har sviktat och han kan inte ännu ge besked om framtiden.