Hoppa till huvudinnehåll

Silver! Marika Teini öppnade Finlands medaljkonto vid orienterings-VM

Marika Teini tar silver vid VM i orientering 2018.
Marika Teini följde upp EM-guldet på medeldistans med ännu en medalj. Marika Teini tar silver vid VM i orientering 2018. Bild: SSL/TouhoHäkkinen Marika Teini,orientering

Marika Teini har öppnat Finlands medaljkonto vid orienterings-VM i Lettland. Den 29-åriga Teini var nästsnabbast på tisdagens medeldistans och knep sin första individuella VM-medalj i karriären.

Ryskan Natalia Gemperle var ohotad etta i den lettiska terrängen och genomförde loppet på drygt 32 minuter.

Teini var redan inför VM-starten övertygad om att en normal insats kunde räcka lång.

– Vi startar alla från samma läge, men jag vet att jag inte behöver göra några underverk för att klara mig bra. Jag kan koncentrera mig på mitt egna jobb och tar ingen stress över att det skulle krävas mirakel, sade en självsäker Teini inför loppet.

För Teini är den individuella VM-medaljen alltså den första i karriären.
Hon har sen tidigare två stafettbrons hemma i prisskåpet från åren 2016 och 2017.

Vid EM har hon lyckats löpa hem individuella medaljer, både ett brons 2016 och ett guld 2018 i schweiziska Ticino. Bägge de individuella medaljerna kom på just medeldistans.

– Man får väl inte egentligen säga detta, men jag hade nog hellre vunnit. Det grämer en del nu eftersom jag gjorde en hel del små misstag. Där fanns kring 90 - 120 sekunder att fila bort, sade Teini efter silverloppet.

De övriga finska damerna placerade sig skapligt i fältet, Maija Sianoja var 19:e, Henna Riikka Haikonen 22:a och Anna Närhi 39:e.

Den stora förloraren på tisdagens medeldistans var svenska Tove Alexandersson som bommade bort sig totalt. Alexandersson hade inte ens kommit i mål när prisutdelningen genomfördes.

Med tanke på att Alexandersson vunnit de två senaste VM-upplagorna av medeldistansen kunde tisdagens insats enkelt klassas som en katastrof.

Svenskans tävling slutade i en diskning.

VM i orientering, damer, medeldistans:

1. Natalia Gemperle RUS 32.02
2. Marika Teini FIN + 1.30
3. Isia Basset FRA + 1.54

19. Maija Sianoja FIN + 4.42
22. Henna Riikka Haikonen + 5.20
39. Anna Närhi FIN + 8.14