Hoppa till huvudinnehåll

Största skogsbranden i Kaliforniens historia utom kontroll – "extremt snabb och aggressiv"

Minst sju människor har omkommit och tusentals har flytt från sina hem i norra Kalifornien
Minst sju människor har omkommit medan tusentals har flytt från sina hem i norra Kalifornien Minst sju människor har omkommit och tusentals har flytt från sina hem i norra Kalifornien Bild: EPA-EFE/JOHN CETRINO Kalifornien,skogsbränder

I USA:s folkrikaste delstat Kalifornien har två stora skogsbränder utvidgats och utvecklats till den största enhetliga skogsbranden i delstatens historia.

Skogsbranden i norra Kalifornien som nu täcker ett 114 000 hektar stort område, är fortfarande utom kontroll.

Det utbrända området motsvarar hela Los Angeles och det är redan andra gången inom två år som skogsbränder slår nya rekord i Kalifornien.

Skogsbranden som har fått namnet "Mendocino complex" eftersom den härjar i de södra delarna av nationalparken Mendocino, är endast 30 procent under kontroll enligt räddningstjänsten CalFire.

- Ett högre lufttryck förde in varmare, torrt väder med hårda vindar in över regionen, säger CalFire i sitt senaste uttalande.

14 000 brandbekämpare deltar i arbetet för att släcka åtta större markbränder i norra Kalifornien
14 000 brandbekämpare deltar i arbetet för att släcka åtta större markbränder i norra Kalifornien 14 000 brandbekämpare deltar i arbetet för att släcka åtta större markbränder i norra Kalifornien Bild: EPA-EFE/JOHN CETRINO Kalifornien,skogsbränder

Tusentals evakuerade

Åtminstone sju personer har omkommit i skogsbränder, som har förstört 1 600 byggnader och tvingat tusentals människor på flykt från sina hem.

14 000 brandbekämpare deltar i släckningsarbetet i Kalifornien som försvåras av fortsatt, torrt väder och hårda vindar.

- Skogsbranden är extremt snabb, extremt aggressiv och extremt farlig, säger Scott McClean vid Skogs- och brandverket i Kalifornien.

Skogsbranden fortsätter alltså att växa och man kämpar nu främst för att den inte skall sprida sig till samhällen nära Mendocino nationalpark.

- Bränderna kommer tyvärr inte att fås under kontroll snabbt. Det är verkligt hett och torrt och så kommer det att fortsätta, beklagar meteorologen Brian Hurley.

Hjälp har strömmat till Kalifornien från andra amerikanska delstater samt Nya Zeeland och Australien
Hjälp har strömmat till Kalifornien från andra amerikanska delstater samt Nya Zeeland och Australien Hjälp har strömmat till Kalifornien från andra amerikanska delstater samt Nya Zeeland och Australien Bild: EPA-EFE/JOHN G. MABANGLO Kalifornien,markbränder

Åtta skogsbränder i Kalifornien

Temperaturerna rör sig kring 43 grader under de närmaste dagarna och byiga vindar underlättar brändernas framfart.

Mendocinobranden är en av totalt åtta större skogsbränder som härjar i Kalifornien som bäst.

Det brinner också norr om Sacramento och i Orange County utanför Los Angeles.

President Donald Trump har utlyst federalt nödläge i Kalifornien, vilket gör att det strömmar brandmän och hjälp från andra delstater till Kalifornien. Australien och Nya Zeeland har också skickat brandmän för att hjälpa till.

Trump har samtidigt fått kritik för att han påstod att miljölagar försvårar brandbekämparnas möjligheter att få tillräckligt med vatten för släckningsarbetet, vilket alltså inte stämmer.