Hoppa till huvudinnehåll

Värmen vållade enorma problem för gångarna – Partanen och Kinnunen spydde, Ojala svimmade två gånger och fördes till sjukhus

Aleksi Ojala ligger på marken.
Aleksi Ojala kollapsade också under friidrotts-VM i Peking. Aleksi Ojala ligger på marken. Bild: imago/Xinhua/All Over Press Aleksi Ojala (idrottare)

Den tyska hettan satte stopp för alla drömmar om blåvit framgång på 50 kilometer gång. Europatvåan Veli-Matti ”Aku” Partanen låg länge väl till i tätkampen, men drabbades av magkramper med nästan halva loppet kvar.

– Det är en fruktansvärt het dag, konstaterade Yle Sportens referent Leif Lampenius.

Trots det varma vädret såg det hoppingivande ut, men till slut knäckte hettan och problem med vätskeintaget de finländska gångarna i friidrotts-EM.

Veli-Matti Partanen var inför EM ett av Finlands starkaste medaljkort. Inledningen såg också ut att gå helt enligt planerna. Partanen höll sig i tätklungan tillsammans med Aleksi Ojala, men en efter en fick finländarna kapitulera.

"Kör alltid till slut"

Först var det Ojala som kroknade. 20 kilometer in i loppet åkte Ojala på problem med vätskeintaget, svimmade, steg upp, svimmade igen och fick till slut föras till sjukhus på bår.

– Allt tyder på att han drabbats av värmeslag. Jag vet inte vad vi kunnat göra annorlunda, berättar Ojalas tränare Jani Lehtinen för Yle.

Aleksi Ojala vårdas i Berlin.
Aleksi Ojala vårdas i Berlin. Aleksi Ojala vårdas i Berlin. Bild: Yle / Joska Saarinen Aleksi Ojala (idrottare)

Ojala frisknade till snabbt och kunde själv ställa upp för intervju efter några timmar.

– Hettan ställde till det i dag. Men jag kör alltid till slut. Antingen så slutför jag loppet eller så får de bära ut mig på bår, säger Ojala som också tidigare avbrutit mästerskapstävlingar på lika dramatiskt vis.

"Hettan slog till som en slägga"

Partanen började halka en kort stund senare. Efter 30 avklarade kilometer drabbades medaljhoppet av magkramper och halkade långt efter täten. Också han hade problem med vätskeintaget och spydde. Också Partanen tvingades avbryta.

– Det kändes bra i början med sedan plötsligt så kände jag i magen att allt som jag drack bara skvalpade där. Inget sögs in. Sen kom det ut och då märkte jag att kroppen inte sugit upp någon vätska alls. Det är aldrig ett bra tecken. Sedan försvann all energi, summerar Partanen själv och får medhåll av tränaren Valentin Kononen.

Aku Partanen vårdas i Berlin.
Aku Partanen orkade inte i hettan. Aku Partanen vårdas i Berlin. Bild: Yle / Joska Saarinen Aku Partanen

– Vädret var hemskt i dag. Hettan slog till som en slägga. Det här är ingen vanlig tävling, det blev en fråga om överlevnad. Det såg bra ut ännu halvvägs in i loppet men sedan kollapsade allt bara. Han fick inte i sig någon vätska och då har man ingen chans i den här värmen, säger Kononen.

– Det är otroligt synd. Hittills har allt gått otroligt bra för ”Aku”, fortsätter gånglegendaren.

Kinnunen enda blåvita herre i mål

Jarkko Kinnunen spydde också, men efter att ha tömt magen lyckades han ändå få i sig vätska igen. Kinnunen hade ändå inget att göra i tätkampen.

Kinnunen kämpade sig ändå i mål och slutade på en 25:e plats.

Segern gick emellertid till Ukraina och Maryan Zakalnytskyy. Segertiden 3.46.32 var den långsammaste i EM eller VM-sammanhang sedan VM i Sevilla 1999.

– Man ser på tiden att det här verkligen inte var någon normal tävling. Toppgångarna vandrade också. Det var en överlevnadskamp för alla som tävlade. Men det är inte första gången heller, säger Kononen och får medhåll av tränarkollegan Lehtinen:

– Värmen gjorde sitt i dag. Men det var helt rätt beslut att låta tävlingen gå av stapeln. Även om det är brutala förhållanden, säger Lehtinen.

Läs också