Hoppa till huvudinnehåll

Finansministeriet: Ingen höjning av bensin- och dieselskatter

Petteri Orpo pikkuparlamentissa Ylen haastattelussa 27.06.2017
Petteri Orpo pikkuparlamentissa Ylen haastattelussa 27.06.2017 Bild: Derrick Frilund / Yle Petteri Orpo,Finlands finansminister

Finansministeriets budgetförslag publiceras i morgon. Syftet är främst att öka sysselsättningen.

- Tillväxten väntas sjunka från knappt tre procent i år till knappt två procent nästa år, det är vi oroade över, säger finansminister Petteri Orpo (Saml).

Staten fortsätter låna pengar, budgetunderskottet är nämligen i år 1,7 miljarder euro trots den ekonomiska tillväxten.

Vissa skatter höjs, som t.ex. tobaksaccisen. Också andra indirekta skatter kommer att höjas, men tillsvidare preciseras inte vilka, man talar endast om "miljö- och andra punktskatter (fi. "haittavero")"

Pengar till grundstöd, men inga indexförhöjningar

Som tidigare sagts föreslås inga indexförhöjningar av socialstöd. Däremot vill Finansministeriet höja grundstöden och garantipensionen med sammanlagt 30 miljoner euro.

Det har fått oppositionen att ryta till eftersom de uteblivna indexhöjningarna enligt dem uppgår till 300 miljoner euro.

Stöd för läromedelsinköp

Finansministeriet vill därutöver ge ett läromedelstillägg till studerande på andra stadiet (efter grundskolan). Tillägget ska ges till under 20-åringar från låginkomsttagarfamiljer.

Det riktade stödet är enligt Orpo bättre än ett allmänt stöd till alla.

Fyra frågor om budgeten till Petteri Orpo och Finansministeriets tjänstemän

Varför visar ekonomin ännu underskott då den visade överskott åren innan 2007? Arbetslösheten är nu ju lägre och sysselsättningen högre än de var då?

Olika utgifter har ökat sedan dess, till exempel nivån på sociala och andra stöd. Dessutom är en allt större del av befolkningen i pensionsålder. Det betyder att en ännu större andel av den arbetsföra befolkningen måste jobba innan ekonomin kan gå på plus.

Enligt traditionell konjunkturpolitik borde staten acceptera mer utgifter under lågkonjunktur men å andra sidan strama åt finanspolitiken i högkonjunktur. Nu har vi en högkonjunktur men budgetförslaget innebär bl.a. sänkta skatter, varför?

Regeringen har redan fört en stram finanspolitik sedan 2015, också då det ännu var lågkonjunktur. Nu anser vi att vi har en tillräckligt sträng budgetpolitik, till exempel sjunker ju statsskulden i förhållande till BNP.

Hur blir det med skatterna på bensin- och diesel?

Världspriset på olja har stigit så högt att det överstiger en smärtgräns. Kostnaderna har också stigit vid bensinmackarna. När det höga oljepriset dessutom innebär skatteinkomster via andra vägar är en höjning av bensin- och dieselskatterna inte att vänta.

Finansministeriet vill ge 10 miljoner euro till daghem som finns i "utmanande områden" för att bekämpa utslagning. Är det inte motstridigt att regeringen tidigare tog bort den subjektiva rätten till dagvård?

Nej. Vi vill ju införa småbarnspedagogik för alla 5-åringar. Och rätten till dagvård gäller ju ändå alltid på sociala grunder.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes