Hoppa till huvudinnehåll

Politico: Läckt dokument visar att Putin lobbade för nedrustning under toppmötet med Trump i Helsingfors

Presidenterna Vladimir Putin och Donald Trump skakar hand på presidentens slott i Helsingfors.
Presidenterna Vladimir Putin och Donald Trump skakar hand på presidentens slott i Helsingfors. Presidenterna Vladimir Putin och Donald Trump skakar hand på presidentens slott i Helsingfors. Bild: AFP / Lehtikuva Vladimir Putin,Donald Trump,toppmötet mellan Ryssland och USA 2018,Presidentens slott

Rysslands president Vladimir Putin föreslog att man inleder förhandlingar kring kärnvapennedrustning och ett förbud mot vapensystem i rymden då han träffade USA:s president Donald Trump i Helsingfors i juli.

Den amerikanska tidningen Politico har fått tag på ett ryskt dokument som i alla fall delvis kan ge svar på frågorna kring mötet.

I USA har det förekommit en hel del kritik mot Trump efter mötet med Putin i Helsingfors. Flera mer traditionellt konservativt sinnade kritiserade Trump för att han verkade svag inför Putin under presskonferensen efteråt.

Ett stort fokus har legat på det möte där Putin och Trump diskuterade i enrum med endast tolkar närvarande.

Nedrustning på agendan

Politico skriver att Putin försökte lobba för frågor gällande nedrustning.

Ryssland ska ha föreslagit att man förlänger det så kallade Startavtalet som går ut år 2021. Det är frågan om det avtal som lägger begränsningar på strategiska kärnvapen.

Putin sade under presskonferensen i Helsingfors att USA och Ryssland i egenskap av världens största kärnvapenmakter har ett visst ansvar för säkerheten i världen.

Ryssland ska också vilja se att USA binder sig starkare till INF-avtalet från 1987, ursprungligen mellan USA och Sovjetunionen, som innebär ett förbud mot medeldistansrobotar med en räckvidd på mellan 500–5 500 kilometer.

Det var USA som ifjol beskyllde Ryssland för att ha brutit mot avtalet genom att utveckla och placera ut nya medeldistansrobotar.

Nej till Space Force

I det ryska dokumentet som Politico har fått av en anonym källa kommer det också fram att Ryssland skulle ha velat jobba för nedrustning och avmilitarisering i rymden.

Det här kan man se mot ljuset av att Donald Trump i början av sommaren gick ut med att han vill att USA inför en helt ny militär gren, Space Force, eller rymdstridskrafterna, som ett led av vad Trump kallat en moderniseringsprocess av världens i särklass starkaste militär.

På det stora hela kan man säga att innehållet i det läckta dokumentet visar på att förhållandet mellan USA och Ryssland följer en bekant bana, eftersom den här typen av förhandlingar har förts mellan USA och Ryssland i tiotals år.

Politico skriver att den ryska delegationen presenterade det här dokumentet för amerikanska kolleger i Helsingfors i juli

Vita huset har inte kommenterat innehållet i det läckta dokumentet men USA:s nationella säkerhetsråd har meddelat att Trump inte ska ha fått något papper framför sig av Putin i Helsingfors.

Enligt Politico ska Putin ha ”delat med sig av innehållet i dokumentet” med Trump under sitt möte.

Tidningen stöder sig på uppgifter från en amerikansk regeringsrådgivare som försåg tidningen med en engelsk översättning av dokumentet.

Läs också